Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.321

Obstavení účtu exekutorem po rozvodu manželství

Odesláno: 
Otevřeno 1555 x
1 odpověď
 
Dobrý den!
Obracím se na Vás s dotazem na téma obstavení osobních účtů. Jsem rozvedený od 12/2013. 06/2013 byl se strany bývalé manželky uplatněn soudní příkaz k výkonu exekuce a díky novele zákona, která dříve v témže roce vsoupila v platnost byl výkon exekučního práva uplatněn i na mě a byly mi obstaveny moje osobní účty. Jelikož jsem na nich měl uloženy nepodstatné finanční částky, chtěl jsem tyto účty zrušit, ale v bance mi bylo řečeno, že díky pohledávce exekutora toto nelze učinit. Jelikož moje účty nejsou zpoplatňovány, přestal jsem se o ně zajímat a až nyní jsem zjistil, že už obstaveny nejsou. Jelikož jsem v pozici tzv. sekundárního dlužníka, zajímá mě jak je to s uplatňováním výkonu exekuce, když již nejsem v manželském svazku a zda mi v této situaci může exekutorský úřad znovu obstavit moje soukromé účty. Taky mě zajímá zda mě exekutor může nechat obstavit účet v zahraničí, např. na Slovensku, či jiné zemi v rámci Evropské Unie.
Na závěr dodávám, že se svou bývalou chotí jsem se dohodl, že s vyrovnáním jejích závazků vzniklých během manželství jí pomůžu a také chci pomoct v maximální míře, proto hledám jakoukoli možnost, která mi to usnadní.
Budu velmi rád za odpověď, za kterou tímto velice děkuji.
S pozdravem T. T.
 
Zdravím Vás, nejste-li povinný a manželství je pravomocně rozvedeno, neměli by být Vaše účty obstaveny. Proto pokud chcete tak si účty zrušte a nic by se nemělo stát. Nevím, zda českým exekutorům poskytují součinnost i slovenské banky, je to možné, ale spíše se domnívám, že nikoli. Navíc by se exekutor musel dozvědět o tom, že máte účty na Slovensku.
To, zda je možné, že by exekutor znovu obstavil Vaše účty na to Vám nedovedu s určitostí odpovědět, neboť můj právní názor se nejednou od praxe exekutorů liší. Kdyby se to však stalo bylo by nutné k exekutorovi podat návrh na zastavení exekuce co do způsobu provedení exekuce a žádat zastavení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). K návrhu na zastavení exekuce je nutné přiložit kopii rozsudku o rozvodu manželství s doložkou právní moci.