Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.725

Promlčení velmi starého dluhu a exekuce - jak se bránit proti nařízené exekuci?

Odesláno: 
Otevřeno 1508 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chci se zeptat před nedávnem mi přišel dopis se zahájením exekuce, moc to nechápu celou dobu se mi nikdo neozval že mám něco platit a po takové době. V dopisu je že z roku 1996 nemám zaplacený debetní poplatek. Nevím o tom. A to co nechápu na první stránce je že mám splácet měsíčně, nebo že mi to strhnou s platu, a na dalších stránkách je že mám zaplatit do 30 dnů celou částku. Chci se s nimi kontaktovat a na moje dotazy neodpovídají.
S pozdravem Děkuji, Hanka.
 
Zdravím Vás, v dotazu uvádíte, že dluh je z roku 1996. V listinách od exekutora by mělo být uvedeno, na základě jaké listiny je tato částka vymáhána. Bude tedy nutné zjistit spisovou značku exekučního titulu (rozhodnutí, na základě kterého je tato povinnost vymáhána), měla by být uvedena v těchto listinách. Dále bude nutné zjistit, kdy tento exekuční titul nabyl právní moci. Pokud by exekuční titul nabyl právní moci v roce 2004, bylo by právo oprávněného vymáhat tuto pohledávku již promlčeno, a to pokud by tato exekuce byla zahájena v roce 2015. Oprávněný má totiž 10 let na to, aby pohledávku, která mu pravomocně přiznána vymáhal po oprávněném formou exekuce. Učiní-li tak později, je toto právo již promlčeno, a oprávněný tak nemůže tento dluh po Vás exekučně vymáhat. K tomu, aby však byla exekuce zastavena je nutné vznést námitku promlčení této pohledávky u soudního exekutora a současně navrhnout i zastavení exekuce v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb. Dále bude nutné zjistit, kdy byl podán návrh na nařízení exekuce. Podáním návrhu totiž oprávněný uplatnil své právo vymáhat tuto pohledávku proti Vám formou exekuce.
Víte, oni exekutoři standardně poskytují povinným lhůtu 30 dní k úplné úhradě pohledávky, pokud pohledávku uhradíte v této lhůtě, exekuce bude zastavena a Vy budete hradit nižší náklady exekuce, jak je uvedeno ve výzvě k dobrovolné úhradě exekuce povinnému. Pokud byste pohledávku neuhradila zcela, bylo by vhodné se dohodnout na splátkovém kalendáři. Tedy kontaktovat exekutora. Pokud se exekutorovi nemůžete dovolat, kontaktujte jej písemně, a to formou doporučného dopisu s dodejkou. Máte tedy důkaz, že jste reagovala. Rovněž bych si ponechala i kopii dopisu či přípisu exekutorovi.