Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.801

Zadlužený potomek bydlící s rodičem, rodiči - hrozí exekuce na majetek rodiče?

Odesláno: 
Otevřeno 1157 x
3 odpovědi
 
Dobrý den.
Dcera, bydlící trvale se mnou v rodinném domě si vzala půjčku ve stavební spořitelně, další půjčku nyní tamtéž (sloučena). V případě nesplácení dluhu dcerou jaký by byl postup? Mohu se dostat do exekuce jako majitel rodinného domu? Já ani dcera nemáme téměř žádný majetek, já jen rodinný dům. Mohu dům příp. prodat, když domem neručí? Děkuji.
 
Zdravím Vás, pokud by povinnou byla Vaše dcera a nikoli Vy o RD se bát nemusíte, ten exekučně zabaven nebude, pokud jej máte ve svém výlučném vlastnictví, a jste tedy zapsána jako výlučný vlastní k domu v katastru nemovitostí, Jen se zeptám, neděláte Vaší dceři ručitele u závazků, o kterých se zmiňujete. Pokud ano, mohl by to být problém, pokud ručitelem nejste, můžete být v klidu. Jediné co by Vám v případě exekuce hrozilo by bylo zabavení movitých věcí. Pokud jde o prodej domu, tak ten můžete prodat, pokud není ovšem zatížen zástavním právem zapsaným v katastru nemovitostí. Pokud by tento dům byl zástavním právem zatížen, je možné jej prodat pouze se souhlasem zástavního věřitele, který by musel být rovněž uveden i v kupní smlouvě o převodu nemovitosti.
 
Dobrý den. Děkuji velmi za odpověď. První půjčka byla sice psaná na mě a dcera byla spoludlužník (jelikož jsme měly malý příjem), teď mi tvrdí, že nedávno přepsala první půjčku u stav. spořitelny na sebe. Já jí věřím, přesto si to ještě půjdu zjistit, zda tomu tak opravdu je. Ještě jednou děkuji. Jiřina
 
Zdravím Vás, ano nejlepší bude informovat se přímo u věřitele. Pokud byste byla spoludlužnicí bude nutné tento dluh hradit.