Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.552

Zřízení sídla firmy cizincem v nájemním bytě - rizika

Odesláno: 
Otevřeno 1522 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
pronajímáme byt a nájemník (Ital) se nás zeptal, jestli by si tam mohl zřídit sídlo firmy. Už tam bydlí, 3 roky (2012-2015), nikdy s ním nebyl problém, ale přeci jen se trochu bojíme, aby třeba neodjel do Itálie a nenechal na naší adrese zadluženou firmu. Rádi bychom se zeptali, jestli nám takto může hrozit nějaké riziko. Např. kdyby přišel exekutor, jestli hrozí, že by nám zkonfiskoval naše vybavení (byt pronajímáme kompletně zařízený.)
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, Vaše obavy zcela chápu. V případě exekuce související s podnikáním by exekuci podléhal zejména obchodní podíl společnosti zapsaný v obchodním rejstříku. Obchodní podíl však mají pouze společnosti (a. s. , s. r. o. , k. s. a v. o. s. , dále i SE). Exekuci by rovněž podléhaly i věci této společnosti umístěné v jejím sídle. Proto jsou Vaše obavy důvodné. Z praxe vím, že exekutoři věcí spíše raději zabavují a následně čekají, zda se budou majitelé věcí bránit. V tomto případě bych ani já se zřízením firmy na adrese své nemovitosti nesouhlasila, a to zvláště u cizince. Rozumně mu vše vysvětlete a doporučte mu, aby si za tímto účelem pronajal kancelář. Kdyby se mu v podnikání nedařilo a on by měl stejnou adresu bydliště a sídla hrozilo by mu rovněž i zabavení jeho osobních věcí, neboť by se nacházely na adrese sídla společnosti.
 
Moc děkuji za opravdu rychlou odpověď a za dobré tipy i postřehy.
 
Zdravím Vás, za málo. Od toho jsme tady. Kdybyste cokoli potřebovala, můžete se na nás obrátit.
 
Díky Vám mne napadlo ještě jedno řešení a hned ho píšu, kdyby se na Vás obrátil ještě někdo s podobným problémem: Existuje možnost tzv. virtuálního sídla firmy. Doufám, že tam je právně všechno v pořádku. Nájemníkovi to rozhodně nabídneme, nájem je 199, -Kč/měs. a chráněn před exekucí bude i on.
Viz např. http://www.simplyoffice.cz/poskytnuti-sidla?gclid=Cj0KEQiA4eqyBRDUh7Omv9vCtsoBEiQAspfs8syMkoJWZdmqNSKQQ0rxhSVSGVN_xB5XeDd824N1wmoaAgNG8P8HAQ
 
Zdravím Vás, o této možnosti vím, jedná se o tzv. office house. Nicméně tuto možnost příliš nedoporučuji, protože to je na uvážení každého. Náš právní řád upřednostňuje teorii skutečného sídla a nikoli sídla fiktivního jako je to v případě právě office house.