Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.358

Dluh způsobený bez vědomí rodinným příslušníkem - hrozí exekuce v bytě formálního dlužníka

Odesláno: 
Otevřeno 1445 x
1 odpověď
 
Dobrý den, mám dotaz a prosím o radu. Dnes (29.11.2015) jsem volal do AirBank a mám u nich dluh kolem 200.000 Kč. Já jsem o tom nic ani nevěděl. Byl jsem tak hloupý, že mojí kartu vlastnil nevlastní otec, který s ní i hospodařil a bohužel si na ní vzal osm půjček. Podle mě to udělal přes Internet. Absolutně nevím jak to mám řešit, jelikož mám jen důchod 4755 Kč a navíc jsem dlouhodobě v léčebně. V květnu 2016 bych měl jít bydlet ke kamarádovi, kde mu budu přispívat 3000 Kč a zbyde mi malá částka. Můj dotaz zní, kolik je částka, kterou exekutor nemůže vzít? A pokud budu bydlet u kamaráda, tak když nebudu mít u něho hlášenou adresu, tak jestli mohou exekutoři brát třeba jeho věci, co má doma? Jak tohle řešit, prosím poraďte.
Moc děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, pokud jste svobodný a bezdětný, tak nezabavitelná částka při důchodu ve výši 4.755,- Kč činí 6.118,- Kč. Z toho plyne, že z příjmu 4.755,- Kč nelze provádět exekuční srážky z příjmu povinného, neboť tento příjem nedosahuje ani výše nezabavitelné částky pro jednotlivce.
Pokud budete bydlet u kamaráda a bude na Váš majetek uvalena exekuce a pokud se exekutor dozví, kde se zdržujete, má právo Vás navštívit i u Vašeho kamaráda a případně zde i zabavovat věci. Proto abyste ochránil kamarádův majetek bude nutné sepsat např. nájemní smlouvu, ve které bude výslovně uvedeno, že jste do bytu vnesl pouze svoji osobní věci a že veškeré vybavení bytu či domácnosti patří kamarádovi. Podpisy na této smlouvě doporučuji úředně ověřit. Údaje ve smlouvě musí být pravdivé. Popřípadě můžete ještě Vy i Váš kamarád sepsat čestná prohlášení, Vy o tom jaký majetek v bytě patří Vám a Váš kamarád zde zase popíše svůj majetek. I zde doporučuji obě čestná prohlášení opatřit Vašimi úředně ověřenými podpisy. Dále kamarádovi doporučuji, aby měl co nejvíce dokladů o jeho vlastnickém právu k věcem v bytě či domě. Těmito doklady jsou smlouvy - kupní, darovací, směnná, nájemní, o úvěru, o spotřebitelském úvěru, dodací a záruční listy, faktury. Kdyby došlo k zabavení kamarádových věcí bude nutné se bránit podáním návrhu na vyškrtnutí věcí ze soupisu v souladu s ust. § 68 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb). Pro úplnost dodávám, že v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) jsou upraveny věci, které nelze zabavit ani povinnému.