Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.391

Jak se dostat k osobním věcem ve vydraženém bytě (exekuční dražba)

Odesláno: 
Otevřeno 1467 x
1 odpověď
 
Dobrý den, Rádi bychom Vás tímto požádali o radu. Díky exekuci byl v elektronické dražbě vydražen náš byt v osobním vlastnictví. Když se objevil nový majitel s doklady a stěhovací firmou (platil ji nový majitel), ve všem jsme spolupracovali. Nikde nenastal žádný problém. I z toho důvodu, že nový majitel několikrát uvedl před svědky (stěhováci, naši rodinní příslušníci), že veškeré věci si můžeme odvézt/sbalit, vč. nové linky (za 80.000 Kč), plovoucí podlahy apod. Bohužel se vše v jednom dni nestihlo, takže jsme byli nuceni přistoupit na domluvu s novým majitelem (vyměnil zámky), že byt potřebuje uzamknout a odjet, a zbytek našich věcí přestěhujeme do třech dnů, tedy v pátek. Od té doby nový majitel prakticky přestal komunikovat - nereagoval na telefonické volání, SMS - když jsme se chtěli ujistit, kdy přesně proběhne stěhování. Nakonec nás kontaktoval v sobotu odpoledne majitel stěhovací firmy, že má údajný zbytek našich věcí na autě a kam to má složit. Zjistili jsem ovšem, že to zcela není vše, co jsme v bytě nechali. Protože nový majitel stále nekomunikoval, obrátili jsme se na pomoc na policii ČR (nijak nepomohli).
V dražbě sice byla uvedena linka a kamna jako součást bytu, ale nikde není psáno jaká linka. Nikdy u nás v bytě nebyl žádný odhadce (fotky k dražbě byly pouze dvě z venku panelového domu). Původní linku "za pár korun" stále máme a nechceme mu tam tuto novou, drahou, s novými spotřebiči nechat.
Dále si nechal vyloženě naše osobní věci: koberec, zrcadlo, jídelní stůl, věci k akváriu, rodinné dědictví po babičkách apod. Je toho seznam, nemá smysl zde vše vypisovat. Jde o to, že to zcela jednoznačně není součást bytu, tedy dražby. To nemluvím o osobních věcech na balkoně či sklepě.
Takže se na Vás obracíme s dotazy:

1. máme nějaký nárok (finanční náhradu) za novou
linku?

2. jak se domoci osobních věcí, když majitel nekomunikuje a zadržuje nám je proti naší vůli?
Byli jsme na policii ČR sepsat protokol. Zahájili prošetření věci, zda nedošlo k přestupku. Dále jsme novému majiteli poslali doporučený dopis se seznamem našeho dosud zadržovaného majetku s výzvou o jeho navrácení. Prozatím bez odezvy.

3. na čí straně je právo, pokud nám nový majitel znemožnil kompletní vystěhování našich osobních věcí?

Velice si vážíme Vaší pomoci. Děkujeme.
 
Zdravím Vás, zde bude nutné, abyste co nejdříve navštívil advokáta, abyste se domluvili na podmínkách právního zastupování. Protože pokud Vám nový majitel bytu či domu Vaše věci dobrovolně nevydá, bude nutné se s novým majitelem o tyto věci soudit, a bude tedy nutné podat žalobu na vydání věcí, kde bude nutné tyto věci co nejlépe popsat. Pokud máte i fotografie těchto věcí bylo by dobré je přiložit k žalobě. Nárok na náhradu škody by byl rovněž možnou variantou, a to za dobu, kdy jste nemohli používat např. Vaše elektrospotřebiče a museli jste si tedy narychlo obstarat jiné elektrospotřebiče. Na všem se však budete muset dohodnout přímo s advokátem. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy. K žalobě bych rovněž přiložila i protokol či úřední záznam Policie ČR.