Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.616

Exekuce na bankovní účet manželky (manžel v insolvenci, oddlužení, osobním bankrotu)

Odesláno: 
Otevřeno 1471 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Manžel je od 05/2010 v konkurzu. Od 04/1998 máme soudně rozdělený majetek z důvodu manželova podnikání. Přesto mi soudní exekutor 4.11.2015 zablokoval bankovní účet jako manželce povinného. Všechny pohledávky, sepsané v exekučním příkaze, jsou přihlášené a zapsané v uvedeném konkurzním řízení. 11.11.2015 jsem poslala zpět návrh na zastavení exekuce. Na zablokovaný běžný účet mi jako jediný příjem byla poukazována výplata od zaměstnavatele. Podle mého názoru jednal exekutor neoprávněně. Ještě jsem se dočetla, že bych měla být poučena o možnosti výběru určité částky z onoho účtu. Nebyla jsem! Jak bych měla dále postupovat a jaké jsou tam zákonné odpovědní lhůty. Předem moc děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, pokud jste podala návrh na zastavení exekuce a domáhala jste se v něm zrušení exekučního příkazu k provádění srážek ze mzdy manžela povinného, postupovala jste správně. Pokud jste k tomuto návrhu rovněž přiložila i kopii rozsudku o vypořádání bezpodílového spoluvlastnictví manželů. Takže exekučně vymáhané dluhy jsou výlučnými dluhy Vašeho manžela, s tím že Vy jste se na nich nepodílela. Dále bych sem rovněž přiložila i rozhodnutí o konkursu Vašeho manžela, spolu s uvedením, že exekučně vymáhané pohledávky jsou zahrnuté v konkursním řízení na majetek Vašeho manžela.
Lhůta pro rozhodnutí o návrhu na zastavení exekuce soudním exekutorem je 15 dní ode dne jeho doručení. Pokud exekutor v této lhůtě nerozhodne, je povinen tento návrh na zastavení exekuce postoupit exekučním soudu, který o tomto návrhu bude rozhodovat. Lhůta pro rozhodnutí soudu o tomto návrhu není určena. Soudy však rozhodují docela rychle.