Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.739

Neoprávněná exekuce na osobu se stejným jménem bydlící na stejné adrese - odškodnění za chybu exekutora

Odesláno: 
Otevřeno 1346 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
soudní exekutor postihl v rámci exekuce na povinnou též veškerý majetek fyzické osoby téhož jména i adresy, ale jsou to dva subjekty, kdy pouze jeden je povinný. Po zjištění svého pochybení exekuční příkaz zrušil, aniž by povinnou, natož poškozenou fyzickou osobu o tomto zrušení informoval. Zrušení vyřizoval pouze s katastrálním úřadem. Protože opomněl vymazat i zápisy o nařízení exekuce na LV fyzické osoby, přišla jsem na tento jeho neoprávněný postup náhodou, když jsem chtěla disponovat svým majetkem. Velmi poškodil mé dobré jméno a vystavil mě posměškům spoluobčanů, kteří měli na Internetu možnost tyto zápisy vidět celý rok, než došlo na základě mé stížnosti k výmazu. Po celou dobu jsem neměla tušení o pochybení exekutora. Je povinností exekutora mě o neoprávněné exekuci a jejím zrušení informovat? Nebo má ze zákona možnost to takto interně bez vědomí poškozené zamaskovat? V telefonickém rozhovoru se mi ani neomluvil, řekl, že to není jeho chyba, ale katastrálního úřadu, že ho to nezajímá, ať si stěžuji kde chci.
Exekuční příkazy mi nebyly nikdy doručeny, jinak bych reagovala okamžitě.
Za Vaši odpověď předem děkuji a zdravím
 
Zdravím Vás, exekutor skutečně nemusí informovat o této věci povinného, pokud se toto pochybení povinného přímo netýká.
Věřím, že obdobný postup jak popisujete by volili i ostatní exekutoři. Jako problém vnímám, to, že se Vám exekutorský úřad za dané pochybení neomluvil. Takto se obraz exekutorů v očích veřejnosti skutečně nezlepší.
Je pravdou, že toto pochybení skutečně nemusel způsobit exekutor, ale že může jít o pochybení katastrálního úřadu při zapisování exekutorského zástavního práva na příslušný list vlastnictví. Zda pochybil exekutor nebo katastr byste však zjistila až nahlédnutím buď do katastrálního spisu vedeného k dané nemovitosti, nebo do spisu vedeného soudním exekutor. Zde uvádím, že exekutor Vás do daného spisu nahlédnout nenechá, neboť nejste účastníkem řízení. Proto bych tedy volila, že bych nahlédla do spisu u katastrálního úřadu, který je k nemovitosti u které byl tento chybný záznam zapsán uveden.
Pro variantu, že se jedná o pochybení příslušného katastrálního úřadu svědčí i skutečnost, že Vám exekuční příkazy nebyly doručeny, protože standardně jsou exekuční příkazy doručovány poivnnému. Nicméně povinná si občas poštu nepřebírají, proto jsou některé exekuční příkazy doručovány tzv. fikcí doručení, popřípadě vyvěšením na úřední desce soudního exekutora.