Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.624

Exekuce na rodičovské, mateřské dovolené - hrozí zabavení majetku partnera, druha (partnerky, družky)?

Odesláno: 
Otevřeno 1333 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
na mou osobu bylo uvaleno několik exekucí, které jsou mi prováděny srážkami ze mzdy. Ráda bych se zeptala, jak by to probíhalo, kdybych otěhotněla a šla na rodičovskou dovolenou? A ráda bych věděla, zda by se dluhy dotkly i mého partnera, když nejsme manželé?
Předem Vám moc děkuji za odpověd
 
Zdravím Vás, pokud byste otěhotněla, byla by Vám nejprve vyplácena tzv. "mateřská" a poté rodičovský příspěvek. Jelikož oba tyto příjmy jsou postižitelné srážkami ze mzdy nebo z jiných příjmů, pro Vás by se nic nezměnilo. Jen byste musela exekutorovi sdělit, že se Vám narodilo dítě a doložit kopii jeho rodného listu. Narození dítěte má vliv na výši srážek ze mzdy či z jiného příjmu (mateřská a rodičovský příspěvek).
Pokud se jedná o Vašeho přítele, tak vzhledem k faktu, že o něm hovoříte jako o partnerovi, soudím, že nejste manželé, ale žijete spolu jako druh a družka. Pokud tomu tak je, tak Váš partner (druh) je chráněn před Vašimi exekucemi, s výjimkou exekuce prodejem movitých věcí povinného, lidově (zabavování věcí a jejich polepení), protože by se mohlo stát, že by exekutor ve Vaší společné domácnosti mohl kromě Vašeho majetku zabavit i majetek Vašeho přítele. Proto Vašemu příteli doporučuji, aby zkusil dohledat co nejvíce dokladů, o tom, že vybavení domácnosti, které je jeho je skutečně jeho. Těmito doklady mám na mysli zejména smlouvy - o úvěru, spotřebitelském úvěru. kupní smlouvu, darovací smlouvu, nájemní smlouvu, faktury, dodací a záruční listy. Dále můžete oba s přítelem sepsat i čestná prohlášení, v nichž uvedete, který majetek v bytě či domě komu z Vás patří. Vaše čestná prohlášení je nutné opatřit Vašimi úředně ověřenými podpisy.
Dále uvádím, že v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) jsou upraveny věci, které není možné zabavit ani povinnému. Pokud by tedy byly zabaveny věci Vašeho přítele, nebo věci uvedené v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu, musel by Váš přítel nebo Vy podat návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu v souladu s ust. § 68 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.), a to do 30 dní ode dne, kdy se majitel věcí dozvěděl o jejich zabavení. K tomuto návrhu je nutné přiložit doklady, které prokazují vlastnické právo majitele věcí (tedy Vašeho přítele), tedy to, že se nejedná o věci povinného, s výjimkou věcí upravených v § 321 a § 322 občanského soudního řádu. Tyto doklady jsem uvedla výše. K tomuto návrhu dokládejte raději úředně ověřené kopie výše uvedených dokladů, nikoli originály listin.