Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.067

Dluh z předchozího manželství a hrozba exekuce na nového manžela, manželku

Odesláno: 
Otevřeno 1212 x
1 odpověď
 
06/2014 jsem se oženil. Nyní přišla exekuce manželce, měla dluh z předešlého manželství. 22.11.2015 mě dopisem exekutor seznámil s dluhem a částku mám zaplatit, nebo že mi zastaví účet. Jsem výlučně majitelem účtu. Manželka nemá dispoziční právo ani vybírat peníze. Má exekutor právo takto postupovat? Jak se mám bránit vůči dluhům která měla manželka z předešlého manželství. Děkuji.
 
Zdravím Vás, ve Vašem případě bych podala návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Jen se zeptám, zda máte s manželkou upravené SJM, pokud ano, předložte tuto dohodu exekutorovi v příloze přiložte. Pokud dohodu o SJM nemáte, bude nutné, abyste k návrhu na zastavení exekuce co do způsobu provedení exekuce, ve kterém se budete dožadovat zrušení exekuce na účet manžela povinného, přiložil kopii rozsudku o rozvodu manželství Vaší manželky s jejím bývalým manželem, z čehož bude jasné, že dluh vznikl v době, kdy byla Vaše nynější manželka vdaná za svého bývalého manžela, dále přiložte i kopii Vašeho oddacího listu, zde je uvedené datum sňatku a vzniku SJM. Dále bych soudu doložila i smlouvu o vedení bankovního účtu, který má být exekucí postižen. Z této smlouvy by mělo být zřejmé, že jediným disponentem s účtem jste Vy, a že na Váš účet tedy chodí Vaše peníze a nikoli peníze manželky. Dále argumentujte i zněním nálezu Ústavního soudu Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015, který výrazně omezuje možnosti exekučního postihu manžela povinného za dluhy, se kterými současný manžel povinného nemá nic společného.
Závěrem uvádím, že pokud chcete, můžete manželce se splácením dluhu pomoci, a to proto, aby tento dluh byl dříve splacen a Vy mohli v klidu žít. Přeji Vám hodně štěstí a pevně nervy.