Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.795

Ochrana majetku rodiče, rodičů v případě dluhu bydlícího potomka (syna, dcery)

Odesláno: 
Otevřeno 1399 x
1 odpověď
 
Prosím o radu, dcera je na mateřské dovolené. Pod psychickým nátlakem matky svého přítele si vzala půjčku na splacení dluhu matky přítele. Dcera bydlí se mnou ve společné domácnosti, mám strach, že pokud nebude splácet dluh, mohlo by se to dotknout mně, jako vlastníka bytu. Existuje možnost bránit svuj majetek v případe exekuce? Můžeme sepsat mezi sebou dohodu, že v dcera nevlastni nic, proto že je všechno pořízeno mou Osobou? Děkuji
 
Zdravím Vás, ano toto samozřejmě možné, je tato čestná prohlášení bych však sepsala raději u notáře, a to proto, že notářský zápis je veřejnou listinou. Pokud nechcete vynakládat peníze na notáře, je možné, aby jste Vy i Vaše dcera sepsali čestná prohlášení, ve kterých uvedete, komu co v bytě či domě vlastní. Tato čestná prohlášení je však minimálně nutné podepsat úředně ověřeným podpisem. Podpisy se úředně ověřují např. na poště v rámci služby czech-point.
Dále Vám doporučuji o vlastnictví co nejvíce věcí v domácnosti dohledat doklady, které Vaše vlastnické právo dokládají. Těmito doklady jsou zejména smlouvy, faktury, dodací a záruční listy.