Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.566

Promlčecí lhůta dluhu a možnost exekuce, exekučního vymáhání exekutorem

Odesláno: 
Otevřeno 1472 x
7 odpovědí
 
Dobrý den,
Syn měl 2010 dluhy u různých společností (O2, T-mobile, VZP aj.), které částečně splatil. Po té odešel na 5 let (2010-2015) do zahraničí. Nyní se vrátil a začal pracovat. Bohužel začíná chodit jeden dopis za druhým. V současné době leží na poště dopis už od nějakého exekutora. Chci se zeptat, nejsou již tyto dluhy po tak dlouhé době promlčené? Jak je možné toto zjistit, případně co udělat? Je možné se nějak bránit, aby mu nedali exekuci na plat? Předem moc děkuji.
 
Zdravím Vás, pokud má Váš syn již i exekuce, bude muset počítat i se srážkami ze mzdy či z platu na úhradu exekučně vymáhané pohledávky. To, kde má Váš syn všude dluhy asi nezjistí, možná však, když půjde do banky a požádá o výpis z registru dlužníků. Dále se může Vás syn rovněž obrátit na exekutora a požádat o splátkový kalendář, který však bude muset dodržovat, jinak se exekuci nevyhne.
K promlčení práva oprávněného exekučně vymáhat pohledávku uvádím, že promlčecí doba je 10 let a počíná běžet od právní moci exekučního titulu, tedy rozhodnutí, na jehož základě byla tato exekuce neřízena. Z toho co píšete tedy usuzuji, že pohledávka dosud promlčena není a exekuce je tedy nařízena zcela po právu.
 
Dobrý den, velice děkuji za odpověď, jestli jsem Vás dobře pochopila, tak pokud požádáme o výpis z registru dlužníků, tak tam zjistíme dluhy. A pokud tyto dluhy ještě nebudou předány exekutorovi, je možné, aby byly promlčené? Pokud ano, tak jak postupovat? Děkuji moc za Váš čas a za odpověď.
 
Zdravím Vás, nejsem si jista, zda v registru dlužníků zjistíte všechny dluhy, neboť tento registr využívají zejména banky. Mám za to, že nebankovní společnosti tento registr tak moc nevyužívají. Obecná promlčecí doba je 3 roky ode dne splatnosti. Má-li Váš syn něco splácet ve splátkách je tato promlčecí doba 3 roky ode dne splatnosti každé splátky.
K promlčení dále uvádím, že v této promlčecí době může věřitel tento dluh vůči dlužníkovi vymáhat u soudu. Podá-li žalobu včas promlčecí doba se staví a neběží, pohledávka tedy není promlčena. Pokud by však věřitel podal žalobu 3 roky po splatnosti je nutné v rámci procesní obrany vznést námitku promlčení.
 
Děkuji moc za vysvětlení. Čemu ale stále nerozumím, je to, jak je tedy možné, že společnosti tyto promlčené dluhy předávají exekutorům?
 
Zdravím Vás, většina drtivá většina dluhů, které se dostanou na stůl k exekutorům promlčeny nejsou. Je totiž možné, že věřitelé Vašeho syna něj podali u soudu žaloby a soudu se nepodařilo Vašemu synovi doručovat písemnosti. Je však možné, že Vašemu synovi byla rozhodnutí soudu doručena a jen svoji povinnost uloženou soudním rozhodnutím nesplnil a následně tedy tyto dluhy mohou být exekučně vymáhány. Tato situace je mnohem častější než by se Vám mohlo zdát. Pokud by však Vašemu synovi rozhodnutí, na jehož základě by byla pohledávka vymáhána nebylo doručeno, bude nutné, aby Váš syn k exekutorovi podal návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a to proto, že exekuční titul mu jako povinnému nebyl řádně doručen a nemohl tedy nabýt právní moci ani vykonatelnosti. Vězte však, že skutečnost, zda toto rozhodnutí bylo či nebylo synovi doručeno bude prověřovat soud, a následně o tomto návrhu na zastavení exekuce bude rozhodnuto.
 
Vzhledem k tomu, že pracuji na obecním úřadu a můj syn má adresu ohlašovny, jsem si 100% jistá, že žádný dopis od soudu (ani jakýkoliv jiný) nepřišel. Budeme se tedy bránit dle Vaší rady. Ještě jednou Vám opravdu moc děkuji. Opravdu si velmi cením Vašich rad a Vašeho času. Děkuji.
 
Zdravím Vás, za málo, od toho jsme tady. Jen dodávám, že rozhodnutí VZP či OSSZ či finančních úřadů jsou exekuční tituly sami od sebe přímo ze zákona. Kdybyste cokoli potřeboval, můžete se na nás obrátit.