Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.296

Exekuce na právnickou osobu (firmu) - může exekutor zabavit automobil určený k podnikání a výdělku?

Odesláno: 
Otevřeno 1698 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
na firmě se nám stala nemilá věc a po prohraném soudním sporu na vymáhanou částku nám přišla exekuce na právnickou osobu, kde figuruji jako jednatel. Na firmě je veden nějaký majetek např. automobil. Může ho exekutor zabavit i když je určen k podnikání a bez něj danou podnikatelskou činnost vykonávat nelze? Dále je řešením poslat firmu do konkurzu a zlikvidovat ji?
Velice vám děkuji
 
Zdravím Vás, mám za to, že automobil sloužící k podnikatelské činnosti společnosti by neměl být této společnosti zabaven, a to v souladu s ust. § 321 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Automobil totiž slouží k výkonu její činnosti a proto by jí neměl být zabavován.
I návrh na prohlášení konkursu společnosti je řešením, zde je však podmínkou, aby společnost měla více věřitelů a její dluhy byly po dobu delší než 30 dní po splatnosti. Toto je řešení. Insolvenční řízení má přednost i před exekucí, takže by se tímto exekuce odložila, nicméně vězte, že poté co by bylo rozhodnuto o úpadku společnosti a na její majetek by byl prohlášen konkurs, insolvenční správce by sepsal majetek společnosti a začal by s jeho zpeněžováním. Z výtěžku zpeněžené tohoto majetku by se uspokojili věřitelé společnosti.