Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.560

Smlouva o výpůjčce - ochrana věcí před exekutorem?

Odesláno: 
Otevřeno 1714 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
budeme bydlet v pronajatém bytě (o svůj jsme přišli v dražbě). Zbyl nám nějaký nábytek, osobní věci apod. V pronajatém bytě budeme normálně nahlášeni, tedy bude tam trvalý pobyt (já, manželka, dvě nezletilé děti).

1. dotaz: může exekutor do tohoto bytu vstoupit, když není náš, ale zcela cizí osoby? Musí mít nějaké povolení majitele bytu?

2. aby nám exekutor nezabavil majetek, chceme sepsat Smlouvu o výpůjčce s rodiči, kde podrobně sepíšeme veškerý majetek a ověříme dokument u notáře (stačí ověřit podpis, nebo je třeba notářský zápis? ). Tedy majetek v pronajatém bytě dle Smlouvy o výpůjčce nebude náš, ale starý, použitý od rodičů (rodiče dříve bydleli ve velkém bytě 3+1, nyní jsou v penzionu. Tedy hromadu nábytku nepoužívají a mohou zapůjčit. Protože to jsou staré věci, nejsou k tomu doklady). Bude mít tento dokument nějaký právní význam? Zadrží exekutora? U jiného podobného dotazu píší, že údajně v tuto chvíli musí naopak exekutor dokázat, že věci v pronajatém bytě nejsou naše. Je to tak?
Popř. existuje nějaká jiná cesta ochrany majetku?
Své dluhy splácíme, ale prozatím né dost rychle. Proto se můžeme obávat návštěvy exekutora.
Děkujeme za odpovědi.
 
Zdravím Vás, k prvému dotazu uvádím, že exekutor a vykonavatelé mají právo vstoupit kamkoli, kde se nachází majetek povinného a Vy jste povinen je tam vpustit, a to i bez souhlasu majitele bytu. K druhému dotazu uvádím, že tento nápad je velice dobrý a měl by majetek rodičů ochránit. Z důvodu opatrnosti bych raději volila formu notářského zápisu, protože je to veřejná listina a exekutor je povinen respektovat její obsah. Víte ono jedna věc je to co je psáno v zákoně, druhou věcí je dodržování zákona v praxi, berte v úvahu, že věci sepisují a zabavují vykonavatelé, kteří velmi často právnické vzdělání nemají, takže věci raději zabaví a čekají, zda se povinný bude bránit či nikoli. Proto bych tedy volila, abyste s rodiči u notáře, a to formou notářského zápisu sepsali smlouvu o výpůjčce, jak uvádíte výše. Jsem přesvědčena, že takto majetek ochráníte skutečně nejlépe.