Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.983

Provedení výkonu rozhodnutí soudu prodejem věcí povinného - věřitel nezná místo pobytu dlužníka

Odesláno: 
Otevřeno 1407 x
1 odpověď
 
Na požadavek provedení exekuce pohledávky dle Rozsudku soudu pro Prahu 4 jsem byl požádán soudem o určení způsobu provedení výkonu.
Jako oprávněný nemám zákonnou možnost u žalovaného zjistit zákonem stanovené možnosti provedení exekuce. Z tohoto důvodu jsem požádal o výkon rozhodnutí prodejem věcí povinného.

Soud mi oznámil, že při pokusu o soupis movitých věcí povinného, který byl proveden bylo na adrese bydliště povinného, na kterou byla soudem doručována korespondence a povinným musela být přebírána dle průběhu soudního řízení, bylo zjištěno:
"Na uvedené adrese se nachází bytový dům. Na visačkách zvonků je uvedeno jméno Olbertovi. Na této adrese bydlí syn povinného s přítelkyní. Ta sdělila, že povinný na této adrese nebydlí přes 3 roky a nevlastní zde žádný majetek. Dále sdělila, že neví kde nyní povinný bydlí a pracuje jako řidič kamionu."
Dále soud sdělil, že povinný nebyl zjištěn ani na adrese vedené k jeho živnosti, na portále obchodního soudu (přerušený výkon činností).
Soud nás z výše vedených důvodů vyzval k označení místa do 15 dnů. kde jsou věci povinného, které by mohly být sepsány a prodány.
Nesdělí-li oprávněný do 15 dnů takové místo, nebo nebudou-li na námi označeném místě sepsány žádné věci, bude výkon rozhodnutí zastaven dle § 326 a o. s. ř.
Je postup soudu v exekučním řízení správný?
Je soud oprávněný při exekučním řízení zjišťovat údaje o povinném, např. bydliště, zaměstnání, č. účtu, důchod, atd. , které lze v exekučním řízení použít k realizaci rozhodnutí, které nemá oprávněný žádnou možnost zjistit?

Kde může oprávněný požádat o zjištění údajů o povinném využitelných pro výkon rozhodnutí v exekučním řízení?

Jaký postup dalších kroků vedoucích k dosažení práva a spravedlivého rozhodnutí v právním státě, ve výše uvedeném soudní a exekučním řízení doporučujete mne, jako oprávněnému.

S pozdravem

Ing. Stanislav Zelenka
Na Usedlosti 15, Braník 550
147 00 Praha 4
 
Zdravím Vás, ano postup soudu je správný, neboť při soudním výkonu rozhodnutí je zcela na oprávněném jaký způsob výkonu rozhodnutí zvolí. Soud nemůže rozhodnutí vykonat jiným způsobem než tím, který oprávněný v návrhu na výkon soudního rozhodnutí označil. Proto je vždy lepší, když máte jako oprávněný exekuční titul volit vymáhání pohledávky formou exekuce u soudního exekutora. Soudní exekutor lustruje majetkové poměry povinného a následně i volí nejvhodnější způsoby provedení exekuce. Nicméně nevíte, zda by povinný neměl alespoň automobil, který by mu mohl být zabaven? Mám za to, že nyní budete muset zjišťovat údaje o majetku povinného, možná se zkuste i obrátit na exekutora, aby Vám s tímto pomohl.