Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.068

Dlužník prodal auto, automobil obstavený exekutorem - jak se může bránit nový majitel auta a zabránit zabavení vozidla?

Odesláno: 
Otevřeno 1351 x
1 odpověď
 
Dobrý den.
Syn koupil v březnu 2015 od bývalého majitele ojetý automobil a standardně byl na registru vozidel proveden převod. Začátkem října 2015 byl soudním exekutorem informován, že předmětný automobil je v exekučním soupisu majetku bývalého majitele vozidla (prodávajícího). Následně byl podán soudnímu exekutorovi návrh na vyškrtnutí věci z exekučního soupisu.
11. 11. 2015 syn obdržel dopis od soudního exekutora – vozidlo nebylo vyškrtnuto z exekučního soupisu.
Hrozí prodej vozidla v dražbě…, prosím o radu, jak se zachovat, aby zakoupené vozidlo synovi zůstalo.
Jaká je naděje, podáme-li žalobu na vyloučení věci podle § 267 občanského soudního řádu a co musí taková žaloba obsahovat.
Děkuji mnohokrát za Vaše rady.
 
Zdravím Vás, v tomto případě Vám skutečně nezbývá nic jiného nežli podat vylučovací žalobu dle ust. § 267 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Žaloba musí obsahovat, označení soudu, kterému je určena, jedná se o okresní soud dle bydliště (sídla žalovaného), dále je nutné popsat jak se vše událo a konečně veškerá svá tvrzení je rovněž nutné doložit i důkazy, kupní smlouvou, kopií technického průkazu, svědeckou výpovědí povinného. Dále musí žaloba rovněž obsahovat i žalobní petit, tedy výrok rozhodnutí soudu, tedy jak chcete, aby soud v této věci rozhodl.
Otázkou však je, zda nepochybil povinný, když synovi prodal automobil, který byl sepsán v soupisu movitých věcí zabavených exekutorem povinnému. Povinný totiž v průběhu exekuce nemůže bez souhlasu exekutora zpeněžovat svůj majetek, pokud tak učinil, bude nutné spíše podat proti povinnému žalobu o náhradu škody. V této věci bych se tedy raději obrátila na advokáta, který by Vám pomohl nalézt co nejlepší řešení pro Vašeho syna v této věci. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. K advokátovi s sebou vezměte všechny listiny, které máte k dispozici, tj, kupní smlouvu, doklady k automobilu. Předjímat v tuto chvíli a bez znalosti konkrétních listin rozhodnutí soudu, je jako věštit z křišťálové koule, a to nechci. Jak jsem uváděla výše, zde záleží i na tom, zda povinný tento automobil zpeněžil se souhlasem exekutora či bez něj. Popřípadě, také i na tom, kdy byl tento automobil pojat do soupisu až poté co byl zpeněžen a dále, zda o této skutečnosti exekutor věděl a dále i na tom, zda povinný použil peníze z prodeje automobilu na úhradu dluhu. Konečně bude hodně záležet i na samotném znění kupní smlouvy. V té by totiž mělo být i prohlášení prodávajícího, že je v exekuci, či v insolvenci. Také je možné, že se povinný tímto jednáním mohl eventuálně rovněž dopustit i trestného činu.