Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.646

Exekuce před manželstvím a obstavení účtu manžela za trvání manželství - je to v pořádku a jak vybrat nezabavitelné minimum?

Odesláno: 
Otevřeno 1608 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
manželka měla exekuci před manželstvím jednou už mi zablokovali bankovní účet dokud se částka nesplatí, standardní postup ale exekuce nabyla právní moci v dubnu 2014 a svatba byla v říjnu 2014. 1.11.2015 mi byl znovu obstaven bankovní účet a na exekučním úřadu mi bylo řečeno, že byla schválena nová novela zákona že může exekuce být i na moji osobu. Potom jsem si zašel vybrat zákonný výběr 2 násobek životního minima, ale moje banka mi sdělila že to bylo zamítnute, protože to není moje exekuce. Jak se proti tomu můžu bránit. Jsem zaměstnaný s výdělkem 22.000 Kč měsíčně a manželka má rodičovskou dovolenou kde je strháváno 500 Kč. Děti mají 1 rok a 3 roky. S exekutorem se nedá nijak domluvit na splátkách. Nějaké rady co máme dělat, případně na koho se obrátit? Všechny příjmy jsou na můj zablokovaný účet.
 
Zdravím Vás, v tomto případě můžete jít do banky a požádat ji v souladu s ust. § 304b odst. 4 občanského soudního řádu, který zní takto: "Je-li výkon rozhodnutí veden podle § 262a odst. 4, nevztahují se zákazy uvedené v § 304 odst. 1 a 3 na částku ve výši poloviny peněžních prostředků, které byly na účtu v okamžiku, v němž bylo peněžnímu ústavu doručeno usnesení o nařízení výkonu rozhodnutí, převyšuje-li částku podle odstavce 1. Peněžní prostředky podle předchozí věty vyplatí peněžní ústav manželovi povinného na jeho žádost. O tom musí být manžel povinného při nařízení výkonu rozhodnutí poučen."
Částkou dle odst. 1 je myšlena částka ve výši dvojnásobku životního minima, tj. cca 6.800,- Kč. Takže, pokud bylo na Vašem zablokovaném účtu více peněz máte právo na výplatu vyšší částky než je dvojnásobek životního minima, jinak byste měl mít právo na výplatu dvojnásobku životního minima. Takže právo na výplatu peněz máte, ale dle ust. § 304b odst. 4 občanského soudního řádu (zákon č. 99/1963 Sb.). Pokud jste u banky již jednou neuspěl, asi by neuškodilo, abyste si vytiskl ust. § 262a občanského soudního řádu a ust. § 304 b občanského soudního řádu a vzal je s sebou.
Pro příště se zkuste s Vaším zaměstnavatelem dohodnout na výplatě mzdy v hotovosti nebo složenkou, abyste se podobným komplikacím vyhnul. Navíc v tomto případě mám za to, že tato pohledávka není součástí SJM, takže bych zkusila rovněž podat i návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu. K tomuto návrhu přiložte i úředně ověřenou kopii oddacího listu, a argumentujte tím, že tato pohledávka není součástí SJM, neboť vznikla před vznikem manželství a, že Vaše SJM vzniklo až sňatkem, tedy od října 2014, což dokládáte rovněž i úředně ověřenou kopií oddacího listu a tudíž že žádáte o zastavení exekuce co do způsobu vedení exekuce, tedy žádáte zrušení exekučního příkazu přikázáním z účtu manžela povinného.
 
Dobrý den, podle toho co mi řekl exekutor byla schválena nová vyhláška exekučního zákona že i když exekuce nabyla právní moci před manželstvím může být stíhán i manžel. Jednou jsme exekuci už nechaly zrušit ale tedkom mi telefon poté co mi to řekli položily. Dobrá zítra zajdu znovu na banku dekuju moc za vyjasnění.
 
Zdravím Vás, doufám, že dobře pochodíte. Úprava SJM hovoří jasně. To vzniká až uzavřením manželství, takže by tu šance byla, ale exekutoři budou mít pochopitelně jiný právní názor, a to ten, který bude výhodnější pro ně. Můžete rovněž argumentovat i nálezem Ústavního soudu Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015, který byl dne 14.5.2015 zveřejněn ve Sbírce zákonů. Přeji Vám hodně štěstí a pevné nervy.