Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.086

Nemovitost v exekuční dražbě zakoupil předseda představenstva firmy věřitele - střet zájmů?

Odesláno: 
Otevřeno 1453 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
rodiče se dostali do finanční nouze a vyhlásili insolvenci s tím, že matka vlastnila dům, na kterém byl dluh u jedné soukromé finanční společnosti a tudíž soud rozhodl, že dům půjde do dražby a částkou za kterou se dům vydraží se smaže dluh již výše zmiňované společnosti.
Dražba proběhla a moje rodina se po nějaké době dozvěděla kdo dům koupil a setkali jsme se i s tímto pánem. Při osobním setkání a prozkoumání dalších skutečností (LV domu a obchodního rejstříku) jsem zjistila, že dům koupil jako fyzická osoba pán, který je předsedou představenstva již zmíněné společnosti. Chci se zeptat zda se jedná v tomto případě o střet zájmů, protože dle mého názoru nemůže nemovitost koupit zástupce společnosti, které moji rodiče dlužili.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, toto je zajímavý případ. Ano, máte pravdu o střet zájmů by v tomto případě skutečně jít mohlo. Nicméně je otázkou, zda byste chtěli jít do soudního sporu ohledně určení neúčinnosti právního úkonu. K sepsání žaloby ba však již bylo nutné zastoupení advokátem v soudním řízení. Navíc kdybyste spor vyhráli, dluh Vašich rodičů by se tímto obnovil a opět by dlužili oné společnosti. Je tedy otázkou, co je lepší. Pokud byl vydražiteli udělen příklep a Vaši rodiče již této společnosti nedluží, možná bych to i nechala být a nesoudila bych se, zvláště, pokud si nemůžete dovolit hradit náklady na právní pomoc (advokáta). Jen se zeptám, je cena za, kterou byla nemovitost vydražena, přiměřená, nebo si myslíte, že by mohla být tato nemovitost vydražena i za více peněz. Nicméně na to, že nemovitost mohla být vydražena za vyšší částka byste museli mít důkazy. Závěrem dodávám, že pokud byl dluh u soukromé společnosti zajištěn nemovitostí rodičů, tak bylo nutné nemovitost v rámci probíhajícího insolvenčního řízení zpeněžit, což je obvyklý postup.
 
Děkuji za odpověď, on totiž tento případ pokračuje. Součastný vlastník domu se s námi chce dohodnout, aby jsme dům odkoupili zpátky, ale cenu nemovitosti chce navýšit o úroky a náklady, o které díky dražbě došla jeho společnost. Snaží se to udělat rychle, zřejmě proto aby na její jednání na hraně zákona nikdo nepřišel a nemovitost se rychle přepsala na jinou osobu. Chci se ještě zeptat zda se v tomto případě mužou rodiče obrátit na insolvenčního správce, zda jim může nejak pomoci. Děkuji za váš čas a pomoc hezký den
 
Zdravím Vás, obraťte se buď na insolvenčního správce, měl by o této situaci minimálně vědět, aby v této věci podnikl právní kroky. Někdy je insolvenční správce rovněž i advokát, takže by Vám mohl rovněž i poradit co byste mohli dělat, případně by Vám mohl doporučit advokáta, který by Vás v této věci zastupoval. Nebo se obraťte i na advokáta a zkuste se s ním dohodnout na zastupování v této věci. Jen pro úplnost dodávám, že pokud současný vlastník nemovitosti tuto nemovitost prodá, bude muset rovněž hradit i daň z příjmů, což už mi jako tak výhodný krok nepřijde.