Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.551

Zastavení úroků exekuce a zabránění zabavení věcí před insolvencí, oddlužením, osobním bankrotem

Odesláno: 
Otevřeno 1099 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chci se zeptat, zda je možné zastavit úroky exekuce a jejich návštěvu na zabavení majetku, pokud se s nimi domluvím na menších splátkách nežli se dostanu do insolvence a najdu si zaměstnání děkuji.
Veronika.
 
Zdravím Vás, ano to možné je. Musíte požádat oprávněného (věřitele) o odpuštění úroků z prodlení, nebo alespoň o částečné odpuštění úroků z prodlení. Toto však učiňte až tehdy, když bude splacená jistina pohledávky oprávněného, mám za to, že dříve by Vám oprávněný nevyhověl.
K splátkovému kalendáři uvádím, že se s exekutorem pochopitelně můžete dohodnout i na splátkovém kalendáři. Dohodnutý splátkový kalendář je však nutné dodržovat a platit řádně a včas v souladu s dohodou o splátkovém kalendáři. V opačném případě může soudní exekutor bez dalšího přikročit k exekuci na Váš majetek.
Podáním insolvenčního návrhu dochází k tomu, že exekutor nemůže vymáhat pohledávku ve prospěch oprávněného exekucí, tj. nemůže přikročit k exekuci, může však provádět lustraci majetkových poměrů povinného a jiné kroky, kromě přímého výkonu exekuce.