Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.179

Navýšení splátky exekuce na rodičovské dovolené a hrozba zabavením majetku v bytě (mobiliáře)

Odesláno: 
Otevřeno 1262 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2012-2015 platím exekuci. Měla jsem péči o osobu blízkou, takže jsem sama navrhla částku 2.000,- Kč a sama ji odesílala. 06/2015-12/2015 jsem bez příspěvku na péči, protože osoba zemřela. Částku ale platím stejnou. Jsem nyní na rodičovském příspěvku na 4 roky. Mám tedy ještě na 3 měsíce částku 7.600,-Kč a poté budu mít do 4 let věku dítěte částku 3.800,-Kč. K tomu mám příspěvek na bydlení cca 4.500,- Kč a přídavek na dítě 500 Kč, otec platí 1.200 Kč.
Nyní mi přišla SMS od exekutora, že musím výši splátky navýšit, protože je nedostačující. Pokud neučiním, přijedou označovat věci a naskočí mi částka za další výkon exekutora. Splatit mám ještě cca 80.000 Kč. Jsem s dítětem v nájmu sama a platím celkem 8.700 Kč za byt + 525 Kč Internet. Nebude splátka nižší, či stejná, když bude exekuce nařízená na plat? Respektive u mě na rodičovský příspěvek a příspěvky? Když nedostanou navýšenou splátku, protože by nezbylo životní minimum, můžou mi chodit do bytu a tlačit mě nějakými výhrůžkami, třeba zabavení něčeho?
Děkuji moc za odpověď.
Hezký den.
 
Zdravím Vás, zde je řešení obtížné. Vy hradíte řádně a včas, částku kterou můžete a exekutor chce pohledávku vymoci co nejdříve tak se Vás k tomu snaží přimět. Ano, exekutorští vykonavatelé k Vám skutečně mohou přijet a zabavovat Vaše věci. Pamatujte však, že ani exekutor nemůže povinnému zabavit vše. Ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) upravuje věci, které nemohou být zabaveny ani povinnému. Pro úplnost pouze uvádím, že se s tímto zákonem lze seznámit i na internetu. Pokud by byly zabaveny některé z věcí, které zabaveny být nemůžou bylo by nutné do 15 dní k exekutorovi podat námitky proti soupisu.
Ani exekutorští vykonavatelé Vás však nemůžou nutit, abyste splácela více než na co máte. Takže by asi odjeli s nepořízenou. Ano, exekutor Vám může nařídit exekuci srážkami z rodičovského příspěvku, ale tyto srážky by byly patrně nižší než kolik nyní dobrovolně hradíte na splátkový kalendář. Pokud byste tedy chtěla exekutorovi v případě jeho návštěvy něco uhradit, musela byste si peníze půjčit od rodiny. Jak říkám ani vykonavatelé Vás nemůžou nutit k tomu, abyste jim cokoli platila, když s obtížemi vyžijte z toho co máte. Přeji Vám pevné nervy a hodně štěstí.