Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.650

Exekuce, splátky; exekutor dal exekuci na plat, mzdu - je to v pořádku?

Odesláno: 
Otevřeno 1896 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
Když jsem se dozvěděl o exekuci, která byla vedena vůči mě, tak jsem se snažil domluvit na měsíčních splátkách.
Nemluvě o aroganci a jednání se mnou jsme se domluvili na 2.500 Kč měsíčně. 2 měsíce jsem splácel a pak jsem se od šéfové dozvěděl, že mi přišla exekuce na plat.
Dluh se snížil na 8.500 Kč a šlo o totožný dluh, který jsem splácel.
Ihned jsem volal na Exekutorský úřad a zjišťoval jak je to možné. Byl jsem obeznámen že je to naprosto normalní.
Pár dní poté mi volal exekutor se slovy: "kdy jako hodlám zaplatit další splátku." Řekl jsem mu o exekuci na plat a on mi ihned řekl, že když mi budou strhávat cca 500 Kč, zbytek musím doplatit. Nechápu proč je tedy minimum na které mi nesmějí sáhnout, když po mě stejně chtějí víc.
A může kvůli částce 8.500 Kč vlézt do bytu? Ještě k tomu aby toho nebylo málo tak jsem hlášen u rodičů a já bydlím jinde. Co mi doporučujete abych udělal?
A jak je možné že s námi mohou takhle jednat i přesto že já jsem mluvil a choval se slušně.
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, toto je bohužel docela častý jev. Povinný se ve snaze splatit dluh s exekutorem dohodne na splátkovém kalendáři. Exekutor však následně vydá exekuční příkaz k srážkám ze mzdy povinného. K tomu uvádím toto, srážkami ze mzdy lze srážet pouze zákonem stanovenou částku, zbylá částka náleží povinnému k úhradě jeho životních potřeb. S touto částkou může povinný naložit dle svého uvážení, například její část použít i k úhradě splátek v rámci exekuce. Za této situace by byla nejlepší dohoda buď o zrušení splátkového kalendáře, když exekuci hradíte srážkami ze mzdy, nebo o zrušení exekučního příkazu srážkami ze mzdy povinného. Můžete tedy zkusit podat i návrh na zastavení exekuce co do způsobu provedení exekuce, a to srážkami ze mzdy povinného. Pokud jste však jako povinný ještě před vydáním exekučního příkazu k srážkám ze mzdy povinného porušil splátkový kalendář, je exekutor bohužel oprávněn pohledávku vymáhat i jiným způsobem provedení exekuce, např. právě srážkami ze mzdy. V tomto případě by však bylo dobré splátkový kalendář ponížit na cca 500, - Kč měsíčně, byla by vidět Vaše dobrá vůle a nemuselo by to pro Vás být likvidační. Popřípadě by bylo ideální, pokud by Vám někdo z rodiny půjčil prostředky k úhradě této exekuce. Dále můžete zkusit podat i návrh na odklad exekuce dle ust. § 54 exekučního řádu ve spojení s ust. § 266 odst. 1 občanského soudního řádu (zákon č. 99/1963 Sb.). Mám za to, že kombinace splátkového kalendáře a srážek ze mzdy by Vás opravňovala k tomu návrh na odklad exekuce podat. Návrh na odklad exekuce však musíte podat na max. 6 měsíců. Pokud s exekutorem není domluva možná, je ještě možné podat insolvenční návrh s návrhem na povolení oddlužení. Insolvencí dochází k tomu, že exekuce nesmí být prováděny, protože insolvence mají ze zákona přednost před exekucemi. Ze svých příjmů však musíte být schopen uhradit alespoň 30% pohledávek svých nezajištěných věřitelů. Ohledně dalších dotazů k insolvencím se prosím obracejte na kolegy, kteří se zde zabývají insolvencemi.