Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.606

Upozornění věřitele na dluh dlužníka - jakým způsobem musí věřitel upozornit prokazatelně dlužníka že mu dluží peníze?

Odesláno: 
Otevřeno 1367 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
píšu vám ohledně jednoho případu mojí rodiny. 2012 nás podvedl jeden pojišťovák. Byli kvuli tomu soudy, protože rodiče si stáli za tím, že zaplatili. Nakonec jsme nevyhráli a odškodné bylo ve výši asi 22.000 Kč. Dobře za chybu jsme zaplatili, ale 30.9.2015 nám přišel dopis, že dlužíme ještě nějakou částku a to ve výši 500 Kč plus na nás podali na exekutora a ve finále platíme 8.000 Kč. Byli jsme v advokátní kanceláři, kde nás upozornili na to, že nás informovali dopisem, který posílali pouze obyčejně a nám nepřišel. Nikdy se nám nestalo, že by se v ČR ztratil dopis. Kde je spravedlnost? Beru to jako neoprávněné obohacováni, protože nás nikdo o tom nekontaktoval.
Můj dotaz tedy je: jakým způsobem má ze zákona věřitěl nás upozornit. Jestli je to opravdu tak že je to pouze jejich dobrá vůle a že to nemusí posílat doporučeně.
Děkuji
 
Zdravím Vás, pokud jste prohráli soudní spor je bohužel nutné protistraně uhradit jistinu, úroky z prodlení, i náklady právního zastoupení protistrany. Úroky z prodlení je dobré si nechat vyčíslit např. k poslednímu dni v měsíci a kolem 20. dne v měsíci tuto částku poslat.
Věřitel bohužel nemusí dlužníka upomínat, a může podat návrh na nařízení exekuce bez dalšího. Nicméně je obvyklou praxí, že věřitelé předtím než přikročí k exekučnímu vymáhání dlužníkovi upomínku zašlou, obvykle tak činí doporučeným dopisem, ale je to možné i obyčejným psaním. Nebyli Vaši rodiče např. na delší dovolené? V této věci je to bohužel tvrzení proti tvrzení. Proto doporučuji požadovanou částku uhradit a poté eventuálně sbírat důkazy o tom, že rodiče nikdo neupomínal, ale byl by to zřejmě marný boj.
Ani věřitelé se bohužel nechovají férově a je třeba to mít bohužel na paměti. Je mi Vašich rodičů upřimně líto, ale nejlepší je zaplatit.