Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.950

Výpočet exekučních srážek z platu, mzdy u HPP a DPČ

Odesláno: 
Otevřeno 2002 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
mám exekuci na plat u HPP hlavního pracovního poměru. Našla jsem si proto ještě brigádu u jiného zaměstnavatele, na DPČ dohodu o pracovní činnosti.
Nyní mu také přišel exekuční výměr. Jak vysoká bude zhruba splátka z příjmu z brigády, příjem je cca 5.000,- čistého měsíčně.
A jak se provádí výpočet?
Moc děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, z příjmu ve výši 5000, - Kč měsíčně nelze zabavit ani korunu. Je však možné, že Váš zaměstnavatel k příjmu z DPČ přičte i příjem ze zaměstnání a celková částka pro účely srážek ze mzdy a z jiného příjmu tedy bude vyšší. Zde je však nutné vidět jak jsou sepsány exekuční příkazy k srážkám ze mzdy a k srážkám z příjmu z DPČ. Orientační výpočet můžete zkusit např. na stránkách http://www.vyplata.cz. - hledejte výpočet nezabavitelné částky ze mzdy a poté vyberte rok 2015. Dále totiž záleží i na tom, zda jste vdaná a na počtu vyživovaných dětí.
 
Dobrý den, může zaměstnavatel nevyplatit mzdu, protože si neví tady s exekucí na plat? Děkuji.
 
Zdravím Vás, mzda, resp. nezabavitelná část mzdy Vám náleží vždy. To, že si zaměstnavatel neví rady s exekucí, tak to by se nemělo dotknout zaměstnance, ale je to problém zaměstnavatele.
 
Dobrý den, už opravdu poslední dotaz. Zaměstnavatel, u kterého mám brigádu na DPČ, mi neposlal žádnou výplatu, všechno šlo na exekuci. Nezabavitelnou část mzdy uplatňuje zaměstnavatel, u kterého mám HPP, takže prý už uplatnit nejde, příjem z DPČ je prý příjmem navíc a proto mi z něj nenáleží nic, celý jde na exekuci. A bude to tak i nadále. Je tento postup správný? Samozřejmě jsem nečekala celou výplatu, ale alespoň nějakou část ano. Děkuji mnohokrát.
 
Zdravím Vás, mám za to, že by Vám mělo skutečně něco z příjmu na DPČ patřit, popřípadě, že by se tedy o tuto částku měla částečně ponížit srážka ze mzdy. Dle mého názoru by správný postup byl ten, že exekutor by tedy měl sečíst Váš příjem z pracovního poměru a příjem z DPČ a z tohoto součtu by tedy měl počítat zabavitelnou částku, pokud toto nečiní Vaši zaměstnavatelé a rozdíl by s Vámi měl být pravidelně dorovnáván.