Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.604

Dluhy před manželstvím, exekuce a novela zákona podepsaná prezidentem Zemanem

Odesláno: 
Otevřeno 1613 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
s partnerkou bychom se rádi vzali. Nicméně máme pár drobných problémů, u kterých nevíme jak dál postupovat.
Jedna se o mé exekuce (řešil jsem i insolvenci, ale insolvenční poradce mi sdělil, že bych tím platil své dluhy déle než exekucemi, vzhledem k mému vyššímu příjmů).
Jde o to, že já mám několik exekucí a byl bych upřímně nerad, aby exekutoři navštívili domácnost, ve které žijeme společně s partnerčinými rodiči. Z důvodů stěhování jsme rozprodali 90% našeho majetku, co jsme měli, protože partnerčiny rodiče měli zcela vybavenou domácnost, takže jsme tam vlastně přišli jen s několika drobnostmi, jako mobilní telefon, oblečení ad.
Vlastníme doma pouze oblečení, mobily, kosmetiku a potřeby pro dítě (kočárek, postýlka).
Teď nám jde o to, abychom zabezpečili majetek partnerčiných rodičů (bohužel na všechen majetek již nemají faktury aj. , aby mohli papírové doložit, že je skutečně jejich) v případě našeho sňatku.
Lze nějakým způsobem vyloučit mé dluhy, že společného jmění manželů, když vznikly před manželstvím? Již jsem zde četl něco o novele podepsané prezidentem Zemanem, ale bohužel mi tato informace nepomohla v mých otázkách.
Děkuji za vaší řadu, abychom věděli, jak máme postupovat.
 
Zdravím Vás, společné jmění manželů (SJM) vzniká v okamžiku vzniku manželství. Takže co nejdříve po svatbě by bylo vhodné zajít k notáři a SJM smluvně co nejvíce zúžit. Lidem v obdobné situaci obvykle doporučuji, aby se sňatkem počkali až splatí exekuce a budou bez dluhů, které by byly exekučně vymáhány.
Majetek partnerčiných rodičů je možné ochránit čestnými prohlášeními, kde každý z Vás napíše co mu do domě patří a každý z Vás, toto čestné prohlášení opatří vlastnoručním podpisem, který by však měl být úředně ověřen. Rodiče Vaší partnerky mohou sepsat jen jedno prohlášení jakožto manželé, i jejich čestné prohlášení by mělo být opatřeno úředně ověřeným podpisem.
Být Vámi tak bych do insolvence formou oddlužení šla, neboť je to pro Vás výhodnější. Pokud splatíte své pohledávky v insolvence za kratší dobu, soud rozhodne o splnění oddlužení a na Váš návrh Vás může osvobodit od placení zbytku pohledávek, což je pro Vás velice výhodné.