Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.282

Exekuční vymáhání pohledávky zahrnuté v insolvenci (lhůta na odvolání proti exekučnímu rozkazu se nestihla a uplynula)

Odesláno: 
Otevřeno 1418 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
bratr nyní prošel úspěšně insolvencí, skončila mu v červenci 2015, nyní zjistil, že mu byl zablokován, obstaven bankovní účet z důvodu exekuce soudní exekutorky, bohužel o tom neměl tušení, protože pošta ohledně této exekuce mu byla doručována na městský úřad, i když všechna ostatní pošta mu normálně chodí do jeho bydliště, kde však nemá trvalý pobyt. Toto je jistě pochybení, nicméně ze hledání na Internetu jsem zjistila, že exekuční příkaz se týká přesně čísla exekučního příkazu, které již bylo uplatněno v insolvenci, tehdy na částku 7800, -Kč. Nic jiného také můj bratr nedluží, žádný nový dluh opravdu nemá. Prosím jaké kroky má nyní bratr udělat, když propásl zákonnou lhůtu pro odvolání?
A když tato exekuce je zřetelně nezákonná, nemůže přeci 5 let splácet v insolvenci pohledávku a nyní opět obdržet blokaci účtu pro tuto starou pohledávku na částku 101 000, -Kč!!! Ze 7800, - Kč před pěti lety nyní stojedna tisíc. Po skončení insolvence mu byly všechny dluhy odpuštěny, nikdo tedy přeci nemá právo po něm tyto dluhy znovu vymáhat. Navíc soudní exekutorka, která přesně tuto pohledávku u insolvenčního soudu před pěti lety uplatnila. Bratr je v invalidním důchodu a má nyní od včerejška zablokovaný účet, nemůže vybrat vůbec nic, nemá tedy ani na jídlo.
Moc děkuji, HS
 
Zdravím Vás, pokud byla tato pohledávka přihlášena do insolvence Vašeho bratra a bratrovi došlo usnesení o splnění oddlužení a o osvobození od placení zbytku pohledávek, tak bych učinila toto. K soudní exekutorce bych podala návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb. V kopii bych k tomuto návrhu přiložila usnesení insolvenčního soudu o splnění oddlužení a o osvobození od placení zbytku pohledávek. Pokud dosud nebylo vydáno usnesení o osvobození od placení zbytku pohledávek, tak bratrovi doporučuji, aby tento návrh k insolvenčnímu soudu co nejdříve podal. Soud by měl následně toto usnesení vydat. Až bude mít Váš bratr v rukou usnesení o osvobození od placení zbytku pohledávek, ať podá návrh na zastavení exekuce viz. výše.
K blokaci účtu uvádím, že Váš bratr může zajít na pobočku banky u které má veden blokovacý účet a v souladu s ust. § 304b občanského soudního řádu požádát o výplatu nezabavitelné částky. Tato částka je rovna dvojnásobku životního minima, tj. cca 6.800,- Kč a měla by být Vašemu bratrovi bankou vyplacena.
Následně bratrovi doporučuji, aby si po dobu, co bude mít blokovaný účet dohodl výplatu invalidního důchodu formou poštovních poukázek, totéž, ať učiní i u zaměstnavatele, pokud někde pracuje. Pro úplnost pouze uvádím, že povinný může o výplatu nezabavitelné částky z blokovaného účtu požádat pouze jedenkrát po celou dobu blokaci účtu, O této skutečnosti by měl být Vás bratr exekutorkou poučen.
 
Moc děkuji, Rozhodnutí o splnění oddlužení a o osvobození od zbytku pohledávek již také samozřejmě má. Ještě jednou moc děkuji za radu, hned zítra potřebné kroky dle Vaší rady učiníme.
 
Zdravím Vás, od toho jsme tady, abychom pomáhali. Kdybyste cokoli potřebovali, můžete se na nás obrátit. Přeji Vám i bratrovi hodně štěstí a pevné nervy.