Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.275

Exekuce po rozvodu pro dluhy z podnikání o kterých manžel/manželka nevěděl/a

Odesláno: 
Otevřeno 1724 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda když má manžel dluhy s podnikání a já jsem o této skutečnosti nevěděla. Mám nějakou šanci se vyhnout exekuci která už nastala? Například rozvodem?
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, zeptám se máte nějak smluvně (notářsky) upravené společné jmění manželů (SJM). Pokud ano, tak tuto smlouvu ukažte exekutorovi, měl by ji respektovat.
Pokud ne, tak záleží i na způsobu provedení exekuce. Jelikož se jedná o dluh z manželství, tak rozvod sám o sobě by toho mnoho nevyřešil. V rámci rozvodu by jste si museli vypořádat SJM a z tohoto vypořádání by muselo být zřejmé, že dluhy z podnikání Vašeho manžela jsou od právní moci rozsudku o rozvodu manželství výlučnými dluhy Vašeho manžela. V tomto případě by jste byla chráněna. Ochrana by však byla účinná až po právní moci rozsudku o rozvodu manželství a dále trvejte na tom, abyste měli vypořádané SJM.
Nic více Vám neporadím. Dalším řešením by byla insolvence, ale to byste museli mát více věřitelů a závazky po splatnosti minimálně 30 dní. Navíc by jste museli v seznamu závazků výslovně uvést, které závazky jsou z podnikání a které jsou osobní. S dalšími dotazy k insolvencím se prosím obracejte přímo na kolegy, kteří zde mají na starosti agendu insolvencí.