Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.153

Úmrtí zaměstnance s exekucí - vyplatit peníze exekutorovi nebo dědicům?

Odesláno: 
Otevřeno 2136 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
zemřel nám zaměstnance, který uplatňoval u naší firmy exekuci. Jsem povinna tuto exekuci zaslat exekučnímu úřadu nebo jsem povinna ji neodeslat a zařadit ji do dědického řízení jako mzdu zaměstnance?
Děkuji za odpověď.
B.
 
Zdravím Vás, mám za to, že Váš zaměstnanec byl povinný a Vy jste jakožto jeho zaměstnavatelé prováděli z jeho mzdy srážky ze mzdy, které jste poukazovali exekutorskému úřadu, který vedl exekuci na majetek povinného. Je to tak?
Pokud ano, tak úmrtí Vašeho zaměstnance oznamte příslušnému exekutorskému úřadu, v jehož prospěch jste prováděli srážky ze mzdy zesnulého zaměstnance. Úmrtí zaměstnance doložte i kopií úmrtního listu, máte-li jej k dispozici. Pokud zaměstnanci vznikl nárok na mzdu, resp. na část mzdy, proveďte ještě poslední srážku ze mzdy a zašlete oznámení o úmrtí Vašeho zaměstnance exekutorovi, případně i s kopií úmrtního listu zaměstnance a věc pro Vás končí.
Byl-li Váš zaměstnanec oprávněný a Vy povinní, tak je situace odlišná, nicméně do doby než bude jisté, kdo bude dědicem oprávněného, nebude exekuce patrně prováděna a bude odložena do doby rozhodnutí o dědictví zůstavitele, kdy do jeho právního postavení vstoupí jeho dědicové, tedy pokud dědictví přijmou.