Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.194

Dvojitá exekuce na majetek dlužníka - první exekutor věci polepil ale neodvezl

Odesláno: 
Otevřeno 1527 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsou proti mě vedeny dvě exekuce, obě dvě se v rámci možností snažím uhradit ve splátkovém kalendáři.
První exekutor přijel ke mě domů a provedl mobiliární exekuci, ale pouze věci zaevidoval a nechal je v bytě a já dál danou exekuci splácím.
Může druhý vykonavatel od jiného exekutora, tytéž věci, které jsou blokovány na první exekuci (mám informaci, že je smí označit že jsou blokovány na další exekuci a vydat o tom zápis i na další exekuci) - ale smí je tento druhý vykonavatel odvést a prodat před ukončením první exekuce?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, mám za to, že i v případě mobiliárních exekucí platí pravidlo pořadí, tedy vydání exekučních příkazů a následné pořízení soupisu o zabavení movitých věcí povinného. Mám tedy za to, že v pořadí druhý exekutor by neměl věci odvést ani je dražit, neboť je až druhý v pořadí. Odvést a dražit tyto věci by mohl exekutor, který tuto exekuci provedl jako první a věci, které by tento exekutor neprodal v dražbě, případně by od dražby movitých věcí povinného upustil a vydal o tomto rozhodnutí, tak až poté by tyto věci mohl odvést a následně vydražit druhý exekutor. Ovšem také záleží i na pořadí pohledávek, pokud druhý exekutor vymáhá přednostní pohledávku (např. výživné) tak má ze zákona přednost. To však za předpokladu, že exekutor, který věci zabavil jako první vymáhá běžnou pohledávku, např. dluh z půjčky, či úvěru.