Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.659

Životní minimum na exekutorem exekučně zablokovaném bankovním účtu, účtě

Odesláno: 
Otevřeno 1544 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
z hlouposti dostala do exekučního průšvihu. Ten se mi prostřednictvím brigád dařilo dva roky mořit. Teď jsem si našla zaměstnání se slušným platem. Problém je v tom, že mi zaměstnavatel je ochoten zasílat výplatu pouze na bankovní účet, který je zablokovaný exekutorem.
Neprodleně jsem kontaktovala exekutora a snažila jsem se dohodnout, zda by mi mohl ponechat na účtu alespoň životní minimum, které mi zbude po exekuci platu. Jeho zamítavá odpověď, s odůvodněním že nemá povinnost zjišťovat zdroj hotovosti, mě (ne) překvapila. Na dotaz, jak to můžeme společně vyřešit, mě uvrhla do šoku věta, že mi nebude radit proti exekuci…

Jaké mám jiné (zákonné) možnosti se domoci svého nezabavitelného minima?

Na internetu jsem se dočtla o tzv. P-kontu, které běžně funguje v Německu a naši "mocipání" se o něm měli bavit letos v létě. Je nějaký takový produkt, který by dlužníkovi zajistil to, na co má právo i v ČR?

Chci své dluhy splatit, ale jak to mám udělat, když nebudu mít na cestu do práce? O ostatním se ani nebavím.

Vím že si mohu nechat zasílat těch pár šestáků na účet přítele, se kterým žiji, ale pokud mi zaměstnavatel zašle více než 72 000, - ročně, dostane se tento příjem pod zkoumání úřadů. Nebude moci exekutor zablokovat i jeho účet, který má k podnikání?

Vím že je to mnoho otázek na jednou… Pracovní smlouvu mám podepsat zítra a jsem zoufalá, protože místo řešení, se na mě valí další průšvih.
 
Zdravím Vás, Vašemu zaměstnavateli nic nebrání v tom, aby Vám mzdu platil v hotovosti nebo na složenku. Což by tento problém vyřešilo. S exekutorem se můžete zkusit dohodnout i na splátkovém kalendáři, a to výměnou za odblokování účtu. Splátky však nabízejte v rozumné výši, navíc když uvdážím, že budete mít srážky ze mzdy, tak by Vám na úhradu splátek musel dávat někdo jiný, což je nepravděpodobné.
U nás jsem nic o tzv. P-kontu neslyšela, nicméně i u nás se legislativní proces postupně začíná měnit ve prospěch povinných, ale je to prces pozvolný. Zbylou část mzdy si můžete nechat přeposílat i na účet přítele, ale zde riskujete jisté problémy. Osobně bych volila spíše účet osobní než podnikatelský. Zaměstnavateli bych sdělila, že o práci zájem máte a zda by nebylo možné, aby Vám mohla byla mzda s ohledem na probíhající exekuci po odečtění srážek ze mzdy vyplácena na složenku nebo v hotovosti. Mám za to, že nic jiného spolu nevymyslíme. Dalším řešením by bylo podání insolvnečnního návrhu s návrhem na povolení oddlužení. V tomto případě by byla exekuce odložena, a to tak, že exekutor by mohl vydat exekuční příkaz, ale nemohl by fakticky provádět exekuci. Podmínkou pro podání exekučního příkazu je však to, že máte více závazků po splatnosti a že jste schopna ze svých příjmů uspokojit minimálně 30% pohledávek svých nezajištěných věřitelů. Ohledně dalších podrobností ve věci insolvence se prosím obraťte přímo na kolegy, kteří zde mají na starost agendu insolvencí.