Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.810

Vymáhání platebního rozkazu - jak se dostat k penězům starobního důchodce (srážky z důchodu?)

Odesláno: 
Otevřeno 1454 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
pro svého kamaráda prosím o radu. Svému známému půjčil 50.000,-Kč, který mu po mnoha urgencích částku nevrátil. Proto se rozhodl vymáhal dluh soudně.
Soudní jednání proběhlo u Soudu Praha 1, v červenci 2013, rozsudek nabyl právní moci dne 28.8.2013. Dlužník se k soudnímu jednání vůbec nedostavil a dlužnou částku dosud nevrátil.
Nyní má kamarád rozsudek včetně platebního rozkazu na vrácení výše uvedené částky a nákladů řízení. Prosím o radu, zda se může obrátit na soud či jinou státní instituci, která mu pomůže bez dalších nákladů dlužnou částku vymoci.
Kamarád slyšel od známého, že nejsnadnější způsob vymáhání dlužné částky je z exekučního příkazu na starobní penzi dlužníka. Toto je opravdu jediná cesta jak se domoci navrácení dluhu? Děkuji.
 
Zdravím Vás, efektivita vymáhání dlužné částky po povinném pochopitelně velmi závisí i na majetkových poměrech povinného. Víte-li, že povinný má pouze starobní důchod, je možné pohledávku vymáhat formou soudního výkonu rozhodnutí formou srážek ze starobního důchodu povinného. Pokud však má povinný starobní důchod, nemovitost, stavební spoření nebo penzijní spoření, tak zde bych doporučovala podat návrh na nařízení exekuce a tuto pohledávku vymáhat přímo soudním exekutorem. Je to sice dražší, ale efektivnější způsob vymáhání pohledávky. Exekutor může vymáhat pohledávku po povinném i více způsoby provedení exekuce najednou, přičemž on sám volí pružně, a to v závislosti na majetkových poměrech povinného nejlepší formu vymáhání pohledávky. Kdežto soud je co do způsobu vymáhání pohledávky vázán návrhem oprávněného, tedy Vašeho známého. Pokud by tedy Váš známý soudu navrhl, aby exekuci na majetek povinného prováděl pouze srážkami z důchodu, soud by musel tuto pohledávku vymáhat pouze srážkami z důchodu povinného, a to i přesto, že povinný by měl další majetek, např. penzijní spoření, stavební spoření, účet v bance. Exekutor není návrhem oprávněného vázán, a mohl by v tomto případě pohledávku vymáhat jak srážkami z důchodu, tak i ze stavebního či penzijního spoření, tak i z účtu povinného, či prodejem nemovitosti povinného. Takže bych si vše ještě promyslela.
 
Dobrý večer,
ve SVJ platíme fond oprav dle podílu na vlastnictví, fond investic (FI) platíme na každý byt stejně, stejně jako splátky na plynovou kotelnu, kterou nám po 20 letech Praž. plynárenská odprodá za 1 Kč. V SVJ máme 44 bytů, rozdíly ve velikosti a tím i na podílu vlastnictví jsou velké. V hlasování nás bohatí podílníci přehlasovali. Měli na to právo???? FI, stejně jako splácením kotelny zhodnocujeme majetek na kterém oni mají mnohem větší podíl, tedy zjevně nespravedlivě. Měli na takové hlasování právo???
Děkuji za odpověď.
 
Váš dotaz se netýká výkonu exekuce. Dotaz prosím uložte do formuláře na stránce http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/dotaz/. Dotazy přijímáme každý lichý týden v pondělí po 10. hodině.
Máte také možnost zeptat se právničky v online chatu. Ten je k dispozici každý sudý týden v sobotu mezi 9-11. hodinou na stránce http://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zdarma/chat.html.

Zdravím Vás, z textu dotazu je zřejmé, že Váš dotaz se netýká exekuce, ale občanského práva, proto tento dotaz položte kolegům, kteří se zde zabývají občanským právem. U společenství vlastnictví však platí, že každý hlasuje dle velikosti svého spoluvlastnického podílu a to, že je někdo přehlasován je docela běžné. Nicméně je možné se dále rovněž bude-li přehlasovaných více, obrátit se na soud, aby rozhodl on. Ale zde bude nutné jednak položit dotaz kolegům, popřípadě i navštívit advokáta se všemi podklady, a to včetně zápisu ze schůze společenství vlastníků.