Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.144

Dědictví pozemků, budoucí spoluvlastník má exekuci - jak se zbavit pozemku?

Odesláno: 
Otevřeno 1717 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
po otci budeme dědit pozemky, které vlastnil společně se svým bratrem, který si nadělal dluhy a nyní je na katastru zápis:
"Exekuční příkaz k prodeji nemovitosti."
Jedná se o pozemky o malé rozloze a nejraději by jsme se těchto pozemků (zděděné části po otci) vzdali, nebo je darovali - např. strýci, státu. Je nějaká taková možnost, jak případně postupovat? Děkuji za odpověď Milan
 
Zdravím Vás, věci ohledně dědictví je dobré řešit s notářem. Možnost vzdání se dědictví či jeho odmítnutí pochopitelně existuje. Můžete se dědictví vzdát, a to ve prospěch někoho, nebo je odmítnout. Ohledně dědictví se však dotazujte přímo kolegyně, která zde v poradně má na starosti přímo agendu dědictví, ta Vám odpoví lépe, nežli já. Ohledně exekučního prodeje nemovitosti uvádím, že zde by bylo nejlepší dotázat se exekutora, který bude tyto nemovitosti dražit, ačkoli, pokud povinný zemřel, tak exekutor čeká na výsledky dědického řízení. Protože dědicové povinného budou jeho právními nástupci a vstoupí i na místo povinného v této exekuci. Proto bych asi vše důkladně probrala s notářem. Pokud jsou pozemky o malé rozloze a mají malou hodnotu, resp. jejich hodnota je menší než dluhy povinného je rozumné se dědictví vzdát nebo jej odmítnout. To vše však zjistíte až u notáře. Mám za to, že i exekutor by měl notáři sdělit výši celkové dlužné částky. Možná by nebylo od věci notáři o této exekuci říci a přiložit i výpis z katastru nemovitostí.