Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.051

Výživné na děti v průběhu exekuce, exekučního řízení - jak zajistit strhávání peněz z platu, mzdy manžela?

Odesláno: 
Otevřeno 1536 x
5 odpovědí
 
Chtěla jsem se zeptat, jestli zaměstnavatel může v průběhu řízení strhávat ze mzdy výživné pro dvě děti, kterým je již více, než 18, mají vlastní účet, zatím studují. A jestli já jako povinný mohu soud požádat, aby se výživného účastnili obě strany. Jak já, tak ex-manžel, děkuji. Právníkem ze strany exekuovaného manžela je na mě činěn nátlak k prodeji určitých nemovitostí, což zákon zakazuje.
Mohu alespoň nějak právně zabezpečit děti? Děkuji.
 
Zdravím Vás, ano zaměstnavatel může i v průběhu exekuce provádět srážky ze mzdy povinného na úhradu běžného výživného na děti povinného, pokud je povinný povinen těmto svým dětem hradit výživné. Pohledávky výživného jsou totiž tzv. přednostní pohledávky, pro které lze ze mzdy strhávat až 2/3 ze mzdy, pro ostatní pohledávky rozumějte nepřednostní pohledávky lze z účtu povinné strhávat pouze 1/3 ze mzdy povinného.
Je-li dětem více než 18 let, budou se řízení o určení výživného účastnit již samy, a to na straně žalobců, žalovaným bude rodič, který je dětem povinen výživné poskytovat. Ohledně prodeje nemovitosti Vám nemohu odpovědět, neboť zde neznám souvislosti případu a z dotazu nevyplývá, zda je výživné vymáháno i exekučně nebo u soudu probíhá řízení o snížení či zvýšení výživného.
 
Výživné soudně vymáháno není a ani děti zatím o to nepožádali, spíš mě zajímalo, jestli já jako rodič to mohu soudu navrhnout. Od roku 2015 si každý platí dluhy sám, tudíž se domnívám, že i dluhy mého ex-manžela se mě již netýkají.
 
Zdravím Vás, mám za to, že dluhy na výživném by si měl každý oprávněný vymáhat sám. Pokud jsou děti zletilé, měli by podat návrh na určení výživného, pokud již nemají v rukou pravomocný rozsudek o určení výše výživného. Pokud ano, měli by zvážit majetkové poměry rodiče, který je povinen jim výživné poskytovat a z toho vycházet při úvaze, zda nakonec podají návrh na nařízení exekuce či nikoli.
Pokud jste pravomocně rozvedená od roku 2015 a v rozsudku máte rovněž i vypořádané SJM, tak se Vás dluhy Vašeho nyní již bývalého manžela, které vznikly od právní moci rozsudku o rozvodu manželství netýkají a nemohou být po Vás vymáhány. U dluhů, které vznikly před tímto datem je to složitější, pokud jste měli zúžené SJM již před rozvodem, a tuto dohodu jste doložila exekutorům, neměly by být tyto dluhy na Vás vymáhány. I kdyby tomu tak nebylo tak Vás jako manželku povinného, která nemá s těmito dluhy nic společného chrání nález Ústavního soudu sp. zn. Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015, který byl dne 14.5.2015 zveřejněn ve Sbírce zákonů. Tento nález Ústavního soudu omezuje exekuční postih manžela povinného, který o dluzích svého manžela ani nevěděl.
 
A je nějaký rozdíl mezi mobilní a mobiliární exekucí?
 
Zdravím Vás, výraz mobilní exekuce neznám. Mobiliární exekuce = exekuce zabavením movitých věcí povinného.