Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.194

Exekuce a korespondenční adresa - může exekutor zabavit věci v místě korespondenční adresy?

Odesláno: 
Otevřeno 2442 x
1 odpověď
 
Dobrý večer,
mám partnera (nejsme manželé), který si bohužel pořídil dítě dříve než se mnou a zatajil mi to. Partner byl nyní 03/2015-09/2005 bez zaměstnání, já jsem na mateřské, a neplatil v dostatečné výši alimenty. O snížení již požádal soud, ale žádné řízení ještě neproběhlo a když se o jeho žádosti dozvěděla paní X, podala na něj trestní oznámení o zanedbání výživy. Hrozí mu i exekucí. Partner bydlí u mě v bytě, trvalé bydliště má u rodičů. Mou adresu uvádí jen jako korespondenční. Můj dotaz zní: Kam půjde exekutor? Ke mně, nebo na trvalé bydliště? Děkuji
 
Zdravím Vás, pokud Váš přítel již pracuje, bude exekuce prováděna primárně srážkami ze mzdy Vašeho přítele, popřípadě i přikázáním pohledávky z účtu přítele (tzv. blokace účtu). Pokud by však exekutor přistoupil k exekuci prodejem movitých věcí povinného, šel by nejdříve na místo trvalého pobytu přítele a následně by šel i k Vám, jelikož se u Vás přítel zdržuje. V tomto případě doporučuji dohledat co nejvíce dokladů prokazujících Vaše vlastnické právo k věcem v bytě. Těmito doklady jsou smlouvy - úvěrové, kupní, darovací, faktury, dodací a záruční listy a jiné listiny, z nichž vyplývá, že věci v bytě jsou Vaše. Dále Vám doporučuji sepsat čestná prohlášení, ve kterých každý z Vás uvede, které věci v domácnosti komu patří. Čestná prohlášení opatřete Vašimi úředně ověřenými podpisy.
Dále uvádím, že ani povinnému nelze zabavit vše, věci, které nelze zabavit ani povinnému jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Pokud by byly zabaveny Vaše věci, lze se bránit návrhem na vyškrtnutí věcí ze soupisu podaným do 30 dní ode dne, kdy jste se o zabavení věcí dozvěděla. K tomuto návrhu je však nutné doložit doklady prokazující Vaše vlastnické právo k zabaveným věcem.