Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.565

Exekuce pro dluh na výživném, alimentech - je možné podat i trestní oznámení?

Odesláno: 
Otevřeno 1295 x
2 odpovědi
 
Dobrý den, otci me dcery byla narizena exekuce na dluh na vyzivném ktery do 6/2015 cinil 33500kc a dale na bezne vyzivné mesicne od 7/2015. usneseni nabilo pravni moci 12.9.2015. otec pracuje ale jelikoz pracuje u svého známeho vykazuje nizsí vydelek nez opravdu ma. v dobe vynesení rozsudku zvýsení vyzivného byl otec na uradu prace a mel pouze existencni minimum kolem 3400kc, pro dlouholetou nezamestnanost a nesnahu si praci najit mu z tohoto prijmu i presto bylo vypocitano vyzivné 2500kc + zaplacení vznikleho dluhu tehdy 22000 do 15.3.2015, otec nezaplatil pote jsem podala navrh na exekuci viz, výšše. exekuce tedy bezí ale me neni nic placeni, duvod nedostatecný prijem, pritom jeho tedy udavaný prijem je nekolkikanásobne vyssi nez v dobe rozsudku tudiz k placení byt schopen musi. otec proste hresi na to ze mu nic nemuzou strhnout tak sam také neplati. a ted k mému hlavnimu dotazu … mohu v teto dobe kdy bezi exekuce, exekucne je nepostihnutelný, mohu podat trestní oznámení pro neplnení vyzivovací povinnosti nebo je tou exekuci otec chranen jakoze platit nemuze?? me to prijde v rozporu s rozsudkem kdyz by soudem byl schopný platit z minima a z vyplaty ač tedy nemuzou dle zakona nic strhnout ze by byl trestne nezodpovedný? poradte prosim je tedy i presto otec trestne postihnutelný? dekuji M.
 
Zdravím Vás, zde hodně záleží i na tom, zda tuto exekuci provádí soud nebo exekutor. Pokud tuto exekuci provádí soud, tak jste v horší pozici, neboť soud může provádět exekuci pouze způsobem, který oprávněný uvede v návrhu na nařízení exekuce.
Pokud by exekuci prováděl exekutor, tak ten může výživné pro nezletilé dítě vymáhat i pozastavením řidičského oprávnění, což na většinu chronických neplatičů zabírá. V každém případě bych jak soudu, tak exekutorovi napsala, že víte, že skutečná příjem uváděný otcem nezletilé (tedy povinného) je několika násobně vyšší než příjem uváděný jeho zaměstnavatelem. Pokud víte, kde povinný pracuje sdělte i tuto informaci tomu, kdo provádí exekuci.
Trestní oznámení pro neplnění vyživovací povinnosti pochopitelně podat můžete i když je otex dítěte v exekuci, a to zvláště jsou-li pravdivé Vámi uváděné informace. Vězte však, že výživné by si otec neměl plnit delší dobu, dle judikatury to bylo tuším kolem 6 měsíců. Pro jistotu se však na tuto věc dotažte i kolegů, kteří zde řeší problematiku trestního práva, jelikož já mám na starosti výhradně exekuce a nerada bych Vám špatně poradila.
 
Dobrý den,
otci mé dcery byla nařízena exekuce na dluh na vyživném který do 6/2015 činil 33.500 Kč a dále na běžné vyživné měsíčně od 7/2015. Usnesení nabylo právní moci 12.9.2015. Otec pracuje ale jelikož pracuje u svého známeho, vykazuje nižší výdělek, než opravdu má. V době vynesení rozsudku zvýšení výživného byl otec na úřadu práce a měl pouze existenční minimum kolem 3400 Kč, pro dlouholetou nezaměstnanost a nesnahu si práci najít mu z tohoto příjmů i přesto bylo vypočítáno vyživné 2500 Kč + zaplacení vzniklého dluhu tehdy 22.000 do 15.3.2015. Otec nezaplatil, poté jsem podala návrh na exekuci. Exekuce tedy běží, ale mě není nic placeno. Důvod nedostatečný příjem, přitom jeho tedy udávaný příjem je několikanásobně vyšší, než v době rozsudku, tudíž k placení být schopen musí.
Otec prostě hřeší na to že mu nic nemůžou strhnout tak sám také neplatí.
A teď k mému hlavnímu dotaz: mohu v této době kdy běží exekuce, exekučně je nepostihnutelný, mohu podat trestní oznámení pro neplnění vyživovací povinnosti nebo je tou exekucí otec chráněn proti trestnímu řízení?
Mě to přijde v rozporu s rozsudkem když by soudem byl schopný platit z minima a z výplaty ač tedy nemůžou dle zákona nic strhnout že by byl trestné nezodpovedný? poraďte prosím je tedy i přesto otec trestné postihnutelný? Děkuji M.