Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.005

Přepsání nemovitosti s příslibem vyplacení exekuce - nový majitel bytu uhradil jen část dluhu, co dělat?

Odesláno: 
Otevřeno 1691 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2010 jsem se dostala do dluhu a měla jsem exekuci na byt, kkterý jsem z části měla zaplacený. Přijel k nám pán a nabídl mi, že exekutori vyplatí a zaplatí veškeré dluhy a pohledávky a já nebudu muset nic řešit. Představil se mi a já si pána ověřila a zjistila jsem, že se těmito záležitostmi opravdu zabývá tak jsem souhlasila a byt na něj přepsala a odepsala mu na to dokument. Nyní mi přišla exekuce, která už je nařízena a ve vykonávání z bývalého bytu. Pán na kterého jsme byt přepsali zaplatil pouze část dluhu a více neřešil. Samozřejmě se mnou nekomunikuje a nechce se mnou nic řešit. Chci se zeptat, zda-li je nějaká možnost jak tuto situaci řešit.
Děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, mám za to, že exekuce je bohužel nařízena právem, protože pokud dluh existuje, může být exekučně vymáhán. Nicméně je vždy dobré vidět exekuční titul, tedy rozhodnutí, na jehož základě je tato pohledávka vymáhána. Proto bych se v této věci spíše obrátila na advokáta. Kontakty na advokáty naleznete na stránkách http://www.advokatikomora.cz nebo na http://www.cak.cz. Je zde příliš mnoho možností co se mohlo stát. Mohla být zaplacena jen část pohledávky a zbytek pohledávky je po Vás nyní jako po povinné vymáhán. V tomto případě je exekuce oprávněná a budete ji muset uhradit, patrně ve splátkách nebo formou srážek ze mzdy či jiného příjmu. Poté velice záleží na tom, zda jste s tím pánem, který Vám přislíbil pomoc a s největší pravděpodobností Vám pomohl od bytu a sobě pomohl naopak k bytu sepsala smlouvu, a pokud ano, je důležité i jak tato smlouva zní. Nicméně z toho co píšete by bylo možné exekuci uhradit a částku, kterou byste uhradila exekutorovi následně po tomto pánovi soudně vymáhat jako škodu, popřípadě na tohoto pána lze podat i trestní oznámení pro trestný čin podvodu. Dále je možné i to, že exekuce byla vyplacena a exekutor tuto skutečnost mohl přehlédnout a část pohledávky vymáhá nyní. To však od stolu bez znalosti konkrétních listin a podkladů k věci nezjistím, proto bude nejlepší, když vezmete všechny listiny, které máte k věci k dispozici a navštívíte advokáta, který Vás bude v této věci zastupovat.
Další možností je rovněž podat i návrh na zastavení exekuce, a to pokud Vám exekuční titul nebyl doručen, a to v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Předpokladem výkonu exekuce je mít pravomocný a vykonatelný exekuční titul, pokud by Vám exekuční titul nebyl doručen, nemohl nabýt právní moci ani vykonatelnosti a nelze tak na jeho základě vést jakoukoli exekuci a tuto exekuci je tedy nutné z tohoto důvodu zastavit. Takže sama vidíte, že možností je mnoho, ale sama nevím, která je ve Vašem případě ta správná.