Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.855

Souhlas se zastavením exekuce oprávněným věřitelem a náhrada nákladů exekuce věřitelem

Odesláno: 
Otevřeno 2819 x
1 odpověď
 
Jsem oprávněný a exekutor pověřený soudem k provedení exekuce mně po pěti letech zaslal výzvu k souhlasu se zastavením exekuce z důvodu, že výtěžek by nepostačoval ke krytí nákladů exekuce. Na to přišel po pěti letech!
Pokud nesouhlasím se zastavení exekuce, mám označit majetek povinného, který pochopitelně neznám. To vše ve lhůtě 30 dnů. Pokud se do 30-ti dnů nevyjádřím, bude exekutor předpokládat můj souhlas. Exekutor pět roků zjišťuje majetek povinného a po mě to chce za 30 dnů.
Dále jsem byl upozorněn, že jako oprávněný budu hradit náklady, které vznikly exekutorovi při provádění exekuce.
Je postup exekutora správný? Jaké mohou být náklady řízení?
 
Zdravím Vás, plně Vás chápu. Tato situace je obtížná a značně stresující. Nicméně je faktem, že pokud exekutor po 5 letech nevymohl nic nebo téměř nic, bylo by pokračování v exekuci spíše kontraproduktivní a mohlo by vést k navyšování Vašich nákladů, neboť je pravdou, že zastavuje-li se exekuce pro nemajetnost povinného hradí náklady exekuce oprávněný. To už je bohužel riziko, které si nese oprávněný, a sice to, že podá-li návrh na nařízení exekuce na povinného, který je nemajetný, že bude hradit náklady exekuce. Nejsem si jista, zda toto oprávnění vědí, mám za to, že ne všichni oprávnění si toho jsou vědomi.
K nákladům exekuce uvádím, že tyto se řídí vyhláškou č. 330/2001 Sb. , o odměnách a náhradách soudního exekutora. Výše odměny je závislá na výši exekučně vymáhané částky, takže čím vyšší částka je vymáhána tím bude vyšší odměna exekutora.