Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.910

Exekuce na spolubydlící osobu (partnera, partnerku) - hrozí exekuce nedlužníka?

Odesláno: 
Otevřeno 1402 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
přítel je 2011-23015 rozvedený v době trvání manželství si vzali hypotéku na dům. Po rozvodu v domě bydlí manželka. V majetkoprávním vyrovnání se zavázala, že bude hypotéku splácet a tudíž dům zůstane její, bez jakéhokoliv nároku na něj. Po rozvodu si manželka nabrala spoustu úvěrů a nyní má osobní bankrot, který momentálně splácí a hypotéka je z něho vyjmuta. Tudíž splácí bankrot i hypotéku.
Nyní přišla o práci a tyto závazky nemá z čeho platit. Touto cestou jsem se chtěla zeptat, jaký důledek neplacení těchto pohledávek bude mít na mého přítele eventuálně na mně? Jelikož bydlíme ve společné domácnosti. Byt je můj a také byl i před příchodem přítele. Vše je mé a on vlastní jen osobní věci.
Předem děkuji za odpověď
 
Zdravím Vás, zde velice záleží zejména na znění o vypořádání SJM Vašeho přítele a jeho manželky. Dále by bylo vhodné, aby dohodu o vypořádání SJM měla i příslušná hypoteční banka. Abyste měli jistotu, poslala bych Vašeho přítele na pobočku hypoteční banky, u které byla hypotéka sjednána a tam bych se informovala jak v tomto případě postupovat.
Mám za to, že Vy se o Váš byt obávat nemusíte, a to ani v případě eventuální exekuce na majetek Vašeho přítele. Vy o byt nepřijdete, protože byt je Váš a nikoli Vašeho přítele a navíc nejste manželé, takže Vy můžete být ohledně bytu naprosto v klidu. Jiná situace by však mohla nastat v případě exekuce prodejem movitých věcí povinného (Vašeho přítele), zde bych doporučovala sepsat čestné prohlášení, o tom, co v bytě patří Vám a co Vašemu příteli. Čestné prohlášení by mělo být opatřeno Vašimi úředně ověřenými podpisy. Nejlépe by však bylo, abyste toto čestné prohlášení sepsali u notáře, protože notářský zápis je veřejnou listinou, a správnost údajů v něm obsažených není zpochybňována, a to ani exekutory. Dále bych doporučovala, abyste dohledala co nejvíce dokladů o tom, že vybavení domácnosti a další věci jsou Vaše. Těmito doklady jsou smlouvy – kupní, darovací, o úvěru, nájemní, dále též záruční a dodací listy, faktury, . Takže vlastnické právo lze prokázat i těmito listinami. Tyto listiny bych ukázala vykonavatelům a mám za to, že kdyby viděli čestné prohlášení ve formě notářského zápisu, věci by Vám nezabavili.
 
Děkuji za odpověď. Přítel v hypotéční bance už byl a tam mu bylo řečeno, že ho ze smlouvy vyškrtnout nemůžou i když měl sebou vyrozumění z katastru a také majetkoprávní vyrovnání… myslíte že na to mají právo??
M.
 
Zdravím Vás, zde záleží i na tom jak zní samotná úvěrová smlouva a dále i na tom jako zní zástavní smlouva. Dále je i velice důležitý výpis z listu vlastnictví u příslušného katastrálního úřadu. Pokud je Váš přítel vlastníkem ideální 1/2 nemovitosti, tak banka s největší pravděpodobností úvěrovou smlouvu měnit nebude. Jakékoli dispozice se zajištěnými nemovitostmi je nutné dělat v součinnosti s věřitelem, tedy s hypoteční bankou.