Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.289

Exekuce na auto, automobil zajišťující obživu podnikatele - může ho exekutor zabavit?

Odesláno: 
Otevřeno 6835 x
7 odpovědí
 
Dobry den,
exekutor mi chce zabavit auto dodavku, ktere mam na podnikani. Montuji okna a rozvazim je po stavbach, bez auta bych nemohl vydelavat, muzete mi pomoct jak mam formulovat dopis na zastaveni exekuce na toto auto, kdyz vim ze veci k podnikani nesmi byt zabaveny a pokud bude auto zabaveno, mam se odvolat k soudu, kdyz mi exekutor nevyhovi. Dekuji
 
Zdravím Vás, v tomto případě bych sepsala návrh na vyškrtnutí věci (automobilu) ze soupisu dle ust. § 68 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) a současně bych podala i námitky proti soupisu. Argumentovala bych dikcí ust. § 322 odst. 1 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), s tím, že automobil, který potřebujete k podnikání je věc, která ve smyslu ust. § 322 odst. 1 občanského řádu nemůže být zabavena povinnému, protože tuto věc (automobil) povinný potřebuje k plnění svých pracovních úkolů (v tomto případě k podnikatelské činnosti). K tomuto přípisu bych připojila kopii technického průkazu vozidla a kopii daňového přiznání k dani silniční, pokud tuto daň platíte, popřípadě i kopii účetních dokladů, z nichž bude zřejmé, že vozidlo používáte k podnikání. Z těchto listin by mělo být jasné, že automobil používáte k podnikání. Tento návrh sepište co nejdříve. Pokud Vám automobil nebyl exekutorem zabaven, ani nebyl sepsán, tak tento přípis, v němž budete takto argumentovat podejte k příslušnému exekutorovi, který chce automobil zabavit co nejdříve. Popřípadě zkuste podat návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu a argumentujte právě tak, že automobil Vám neměl být zabaven, neboť jej denně používáte k plnění Vašich pracovních úkolů (ve Vašem případě) k podnikatelské činnosti a bude nutné vyčkat jak bude o návrzích rozhodnuto. Pokud by to nepomohlo, tak je nutné se soudit s exekutorem o vydání automobilu.
 
Dobry den, auto jiz bylo sepsano, mylne jsem se domnival, ze nemuze byt zabaveno, protoze je k podnikani na to jsem exekutora upozornil, ze montuji a rozvazim okna, rikal ze ho to nezajima. lhutu 30dnu jsem promeskal, mam strach ze exekutor vec zamitne pro opozdenost podani, kdo tyhle veci resi potom, je tam nejake odvolani, pokud dojde k zabaveni muzu se jeste nekde odvolat, nebo jak pisete jedine se s exekutorem zacit soudit a to u exekucniho soudu nebo u civilniho dekuji za odpoved
 
Zdravím Vás, pokud je 30 ti denní lhůta promeškána, bude nutné podat návrh na zastavení exekuce v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) a bude nutné argumentovat zněním ust. § 322 odst. 1 občanského soudního řádu, a to tak, že automobil, který povinný používá k výkonu povolání (podnikatelské činnosti) nemůže být povinnému v souladu s tímto ustanovením zabaven. K tomuto návrhu je nutné doložit kopii technického průkazu vozidla a dále i kopii daňového přiznání k dani silniční. Nic jiného již v tuto chvíli dělat nemůžete. Nicméně věc není beznadějná, pokud vše podložíte důkazy, je možné, že exekuce prodejem tohoto automobilu bude zrušena a automobil Vám bude vrácen zpět k užívání. Pokud o tomto návrhu nerozhodne exekutor sám, musí jej do 15 dní postoupit k rozhodnutí exekučnímu soudu. Ono je rovněž i otázkou, kdo je jako vlastník vozidla zapsán v technickém průkazu.
Nyní se již nelze s exekutorem o automobil ani soudit, neboť návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu nebyl podán včas. Podání návrhu na vyškrtnutí věci ze soupisu je totiž předpokladem a podmínkou pro podání žaloby o vyloučení věci ze soupisu.
 
Dobry den, jako vlastnik vozidla jsem v tech. prukazu psany ja, vozidlo je psane na firmu tedy na ičo, po muze mi to při rozhodovani exekučniho soudu dekuji
 
Mám za to, že by to mohlo být pro Vás lepší, a to za předpokladu, že exekuce je vedena na Vás jako na fyzickou osobu a nikoli na Vás jako na podnikatele. Nicméně i tak platí to, že nemůže být zabaven automobil, který potřebujete k výkonu podnikatelské činnosti, tedy věc díky níž můžete podnikat a dosahovat tak vyšších příjmů, ze kterých můžete hradit exekuci.
Doporučuji Vám však na exekuci alespoň něco dobrovolně hradit, a to minimálně do doby než bude rozhodnuto o návrhu na zastavení exekuce a dále i poté, aby byla exekuce zcela uhrazena a tedy zastavena exekutorem z důvodu její úhrady.
 
Dobry den, splacim 5000kc mesicne, porad mu to nestaci, pokud mi exekutor navrh zamitne, mam exekucnimu soudu sdelit, ze dluh splacim a presto mi chcou zabavit auto, dluh je asi 20000kc a auto ma cenu asi 100000kc, je to legalni, kdyz uz splacim, nekdy poslu splatku pozdeji, kdyz mi pozde proplaci faktury, ale vzdy se chci domluvit a vzdy zase penize poslu dekuji za odpoved
 
Zdravím Vás, toto vše rovněž popište do návrhu na zastavení exekuce a doložte to, že splácíte například kopií stvrzenek z bankomatu, kopií ústřižků od složenek, nebo i kopiemi výpisů z účtu. Pravdou, však je, že exekutor může přikročit k exekuci poté, kdy není dohodnutý splátkový kalendář plněn řádně a včas. Nicméně je skutečností, že vše je o lidském přístupu, který by měli mít i zaměstnanci exekutora a dokonce i sám exekutor. Dále bude nutné počkat jek bude Váš návrh na zastavení exekuce posouzen soudem.