Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.019

Exekuce na manželku pro dluh manžela před manželstvím - jak zastavit exekuci?

Odesláno: 
Otevřeno 1259 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
přišel mi dopis, že na můj bankovní účet byla nařízena exekuce a obstaven a v mínusu. Dluh je ale manželův který vznikl v době před manželstvím. Údajně prý má dluh na zdravotní pojištovně, kde je veden výkaz nedoplatku ze dne 16.3.2011 ale manžel od 2010-2015 byl zaměstnán na smlouvu na HPP.
Je možné nějak postupovat či žádat splátkový kalendář nebo jaké máme možnosti když já mám v péči svého nezaopatřeného syna a manžel má dceru z prvního vztahu a ještě máme jednu dceru společnou se kterou jsem já nyní na rodičovské dovolené.
Děkuji za rady.
 
Zdravím Vás, je-li pravda to co píšete podejte návrh na zastavení exekuce co do způsobu provedení exekuce a žádejte zrušení exekučního příkazu přikázáním pohledávky z účtu manžela povinného v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) argumentujte tak, že tento dluh vznikl v době před uzavřením manželství, že se tedy jedná o výlučný dluh Vašeho manžela, pro který by tedy neměl být postihován Váš účet. Dále přiložte raději úředně ověřenou kopii oddacího listu. Pokud je pravdou to, že v době vzniku dluhu Váš manžel pracoval na hlavní pracovní smlouvu, přiložila bych rovněž úředně ověřenou kopii této pracovní smlouvy, spolu s ukončením pracovního poměru u tohoto zaměstnavatele a tuto skutečnost bych v tomto návrhu rovněž zmínila. To by však znamenalo, že zaměstnavatel Vašeho manžela v době vzniku pohledávky za Vašeho manžela neplatil pojistné na zdravotní pojištění a tuto částku by tedy mohl Váš manžel po bývalěm či současném zaměstnavateli vymáhat i soudní cestou, a to jako škodu mu způsobenou z důvodu neplacení zdravotního pojištění.
Samozřejmě, že můžete požádat exekutora o splátkový kalendář, exekutoři jsou tomu většinou nakloněni. Splátky však volte přiměřeně k svým možnostem, abyste se existenčně příliš neohrozili. Závěrem se ještě zeptám, zda Váš manžel nebyl v té době, kdy dluh na zdravotním pojištění vznikl současně OSVČ. V tomto případě by totiž měl odvádět zdravotní pojištění jako podnikatel. To však nic nemění na tom, že Váš účet byl dle mého názoru neoprávněně postižen a můžete tedy podat návrh na zastavení exekuce v souladu s prvním odstavcem mojí odpovědi.