Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.680

Zastavení exekuce a prominutí úroků z prodlení u matky samoživitelky na hranici chudoby

Odesláno: 
Otevřeno 1584 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
2014 jsem si od nebankovní společnosti Berpůjčku s. r. o. vzala rychlopůjčku 10.000 Kč, kterou jsem měla na základě smlouvy o úvěru do jednoho měsíce splatit, nesplatila.
Od února 2015 bylo proti mně soudním exekutorem zahájeno exekuční řízení na mzdě, na penzijním připojištění a na nemovitost - byt. Celková jistina, včetně nákladů za administraci a smluvních úroků nyní činí 14 000, - Kč, kterou jsem v září 2015 jednorázově zaplatila. Dále mi však vznikly úroky z prodlení, které po splacení jistiny sice nenarůstají, ale činí skoro 80.000 Kč, což jejich splácení je pro mě životně likvidační. Po telefonickém hovoru s exekutorským úřadem a jejich doporučením jsem věřiteli napsala žádost o prominutí úroků z prodlení s odůvodněním mé tíživé životní situace, a také že jsem již dluh splatila. Věřitel se však k mé žádosti o prominutí úroků z prodlení postavil zamítavě. Na exekutorském úřadu mi řekli, že jim na úřad mohu napsat návrh na zastavení, zřejmě té exekuce, ale nevím, jak řešit prominutí těch úroků navíc. Exekuce na platě mi stále trvá a nehledě na to, že mám v péči dcerku ve věku 10 let, jsem na hranici chudoby. Prosím o radu, jaké mám právní možnosti a jak v této věci postupovat, abych se z této problémové situace osvobodila.
Velice děkuji za Vaši odpověď.
 
Zdravím Vás, pokud Vám věřitel žádost o prominutí úroků z prodlení zamítl, můžete zkusit tuto žádost buď formulovat jinak, nebo žádat alespoň částečné prominutí úroků z prodlení. Pokud nevyjde ani to, budete muset s největší pravděpodobností úroky z prodlení uhradit.
Dále můžete rovněž zkusit podat návrh na zastavení exekuce z důvodu nemajetnosti povinného dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon č. 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon č. 99/1963 Sb.). K tomuto návrhu však musíte doložit potvrzení o všech příjmech, které pobíráte, takže přiložte výplatní pásky, rozhodnutí soudu o výživném, pokud jste rozvedená a samoživitelka, dále můžete rozepsat i Vaše náklady na bydlení a rovněž je doložit a poté již čekat jak bude o tomto návrhu rozhodnuto. Samozřejmě v tomto návrhu nezapomeňte uvést, že jistina, je již uhrazena. Pokud jsou uhrazeny i náklady exekuce doporučuji to v tomto návrhu rovněž uvést. Poté zbývá jen čekat jak bude o návrhu na zastavení exekuce rozhodnuto. Přeji Vám hodně štěstí.
Dalším řešením by byla i insolvence, zde je však nutné mít více věřitelů. Pokud chcete znát podrobnosti ohledně insolvencí obraťte se na kolegy, kteří v poradně insolvence řeší. Já mám na starosti exekuce.