Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.901

Exekuce na nemovitost nedlužníka bydlícího s dlužníkem, exekuce na mateřskou, PPM, peněžitou podporu v mateřství

Odesláno: 
Otevřeno 1548 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
ráda bych se zeptala na následnou věc. Já žiji s přítelem, který platí exekuce (je mu strhávána z platu). Plánuji si vzít hypotéku, já osobně nemám žádné exekuce, pohledávky, úvěry nic. Je možné, aby mi případně exekutor zabavil nemovitost kvůli dluhům přítele, i kdy bude na hypotéku tj. reálným vlastníkem do doby splacení je banka a po splacení já? Nejsme sezdáni. Hypotéka bude výhradně na mou osobu. S tím souvisí další dotaz. Kvůli financím v budoucnu bude muset na rodičovskou dovolenou přítel. Je možné, aby mu strhávali exekučně nějaké srážky z rodičovského příspěvku od státu? Musí mít někde trvalé bydliště, aby vůbec měl nárok pobírat rodičovskou? Velice Vám děkuji za odpověď. Hezký den Vám přeji
 
Zdravím Vás, pokud si hypotéku vezmete tzv. "na sebe", tak nemovitost je jen Vaše, a to ode dne, kdy si tuto nemovitost za peníze banky a Vaše zakoupíte. Banka bude mít na této nemovitosti v katastru nemovitostí zapsáno zástavní právo smluvní, ale vlastníkem nemovitosti budete od počátku pouze Vy.
Pokud nemáte žádné dluhy a své závazky budete hradit řádně a včas, tedy neohrozí-li Vás dluhy Vašeho přítele, minimálně v tom, aby byla hypotéka řádně splácena o nemovitost byste se bát nemusela. V souvislosti s exekucí na přítele již vůbec ne.
Pokud bude Váš přítel na rodičovské dovolené, tak i z rodičovské dovolené lze provádět srážky ze mzdy dle výše rodičovského příspěvku. Váš přítel bude mát vždy trvalé bydliště, když ne u Vás, tak na "úřadě", tedy v sídle ohlašovny - obecního či městského úřadu, na jehož území měl Váš přítel poslední trvalý pobyt. Ohledně rodičovského příspěvku však uvádím, že by bylo asi lepší, kdybyste Vy, Váš přítel i Váš budoucí potomek měli všichni trvalý pobyt na jedné adrese. Bylo by to i z důvodu žádosti o poskytnutí rodičovského příspěvku, kdy by pracovnicím či pracovníkům na úřadě mohlo být divné proč má otec, který chce pobírat "rodičák" jinou adresu než dítě, na který by "rodičák" měl pobírat. Je tedy otázkou, zda se založením rodiny nepočkat do doby, než bude splacena přítelova exekuce, což bych viděla jako nejrozumnější způsob řešení tohoto problému.