Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.552.918

Exekuce na klienta v sociálním zařízení - hrozí exekuce na sociální dávky, důchod?

Odesláno: 
Otevřeno 1677 x
1 odpověď
 
Klientka registrovaného pobytového sociálního zařízení, které nikdy neopustila 5 let, výše důchodu /85%/ nepokryje náklady na pobyt a stravu o 2000, -
V současné době má dluh 80 000, -Kč. Je bydlištěm trvale hlášená na původní adrese, kde bydlela její dcera s rodinou. Za klientkou začaly docházet platební rozkazy za neuhrazené energie z původního, trvalého bydliště, z období pobytu v sociálním zařízení.
Pokud klientka nebude rozkaz akceptovat, nemá z čeho, bude jí uložena exekuční srážka z důchodu, když její důchod nestačí na úhradu sociálních služ a energie evidentně nespotřebovala?
Předvolání k OS 29.10.2015

Děkuji za odpověď.
soc. pracovník
 
Zdravím Vás, v tomto případě bych podala návrh na zastavení exekuce v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm e) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), tedy z důvodu nemajetnosti povinného. Popište tam situaci klientky a přiložte tam rozhodnutí, například o přijetí do Vašeho zařízení, z výše uvedeného tedy bude patrné, že Vaše klientka na adrese trvalého pobytu tedy žádné energie neodebírala. V těchto případech je vždy nutné postarat se o to, aby klienti byli z adres svých trvalých pobytů odhlášení, a to právě proto, aby na jména klientů nevznikaly dluhy na energiích, které neodebírají, ale coby přihlášeni na adresu trvalého pobytu, na které se nezdržují jsou povinni hradit měsíční platby za odběr energií, a to až do doby, než se z adresy trvalého pobytu odhlásí a tato povinnost jim tedy zanikne. Vše doložte důkazy, jako důchodovým výměrem, ceníkem za pobyt ve Vašem zařízení a délkou pobytu Vaší klientky v tomto zařízení. Až bude návrh na zastavení exekuce sepsán, dejte jej podepsat Vaší klientce a následně jej zašlete exekutorovi, který exekuci vede. Pokud se jedná o předvolání k soudu, protože byl podán odpor proti platebnímu rozkazu, tak bude nutné všechny tyto skutečnosti sdělit soudu a zaslat kopie výše uvedených listin ještě před tímto jednáním. Je otázka jak se k tomu postaví soud a zejména žalobce.