Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.131

Souběh exekucí u OSVČ - pořadí uspokojování pohledávek věřitelů

Odesláno: 
Otevřeno 2167 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,

hrozí mi více jak 20 exekucí, jsem OSVČ.

Nikde na internetu jsem se nedočetl jak to je u OSVČ s pořadím pohledávek? U zaměstnanců, kde jim zaměstnavatel strhává častku z platu nad minimum, je to určeno dle datumu doručení zaměstnavateli, ale jak to je v tomto případě?

Není to sice pravděpodobné, ale když by prišlo například všech 20 exekutorů ve stejný den, komu platit prvnímu a dle čeho?

Děkuji moc za odpoveď.
 
Zdravím Vás, u OSVČ se postupuje stejně jako u ostatních, tedy zde je rozhodující datum a čas doručení. Pokud by Vám mělo být více exekučních příkazů doručených ve stejný den, je nutné koukat se na čas, kdy Vám jednotlivé exekuční příkazy byly doručeny, ať už poštou nebo do datové schránky. U doručenek v datové schránce je to snadné, je zde vidět datum a čas doručení, u doručenek je nutné si napsat, které písemnosti byly kdy doručeny. Podle toho budete hradit jednotlivé pohledávky.
 
Měl bych tedy ještě nekolik doplňujících otázek:

Dejme tomu tedy, že se s exekutorem, od kterého přišel příkaz jako první, domluvím například na splátkovém kalendáři. To znamená, že nemůže přijít druhý exekutor do bytu a provádět mobiliární exekuci a třeba třetí udělat zároveň exekuci na bankovní účet? Platí stále pořadí dle času, a je tak člověk před dalšími v pořadí "chráněn"?

Vědí exekutoři z nějakého systému jaké je pořadí u dlužníka, kdo je první v pořadí? Nebo je nutno jim to sdělit každému zvlášť?

Tohle pořadí podle datumu přijetí příkazu určuje zákon? Může se stát, že například 5. exekutor v pořadí se bude domáhat zaplacení při tom, když bude splácen teprve 1. v pořadí? Pokud k tomu v praxi dochází, jak je možné se případně bránit?

Děkuji za odpovědi.
 
Zdravím Vás, zde záleží na uvážení exekutora pro který způsob provedení exekuce se rozhodne. Každý exekutor může provádět exekuci na majetek povinného více způsoby provedení exekuce současně, to znamená, že každý exekutor může vydat více exekučních příkazů ve stejný den, např. exekuční příkaz k přikázání pohledávky z účtu povinného, exekuční příkaz k srážkách z příjmu povinného, exekuční příkaz k prodeji movitých věcí. Takže situace, kterou popisujete není vyloučena, ale záleží vždy na tom, jaké konkrétní exekuční příkazy od jakých exekutorů budou vydány. Exekutoři mají k dispozici Centrální evidenci exekucí, ze které se dozví, zda a kolik exekucí je na povinného vedených před jeho exekucí a podle toho rovněž i volí způsoby provedení exekuce. Nicméně bych exekutorům kopie dřívějších exekučních příkazů zasílala, tímto nic nezkazíte.
 
Jde mi spíše o tu situaci, kdy dojdou například 4 exekuční příkazy od 4 různých exekutorů na příjem v období 5.10 - 10.10.

Pátý exekutor se poté třeba 12.10 podívá a zjistí, že by byl až 5. v pořadí, takže se mu bude zdát, že by to vymohl až za dlouhou dobu, tak jestli je možné, že nařídí exekuci mobiliární.

Takže otázka je jestli je takto možné, že současně v jeden čas může docházet k uspokojování prvního exekutora a exekučního příkazu příjmem (po dohodě splátkovým kalendářem) a u druhého exekutora majetkem. Takže zda-li v jeden čas může takto dojít dle zákona k uspokojování více pohledávek od více exekutorů.

To bych ale samozřejmě nechtěl, jde mi o to, že bych chtěl uspokojovat vše splátkovými kalendáři (po dohodě s exekutorem samozřejmě), ale postupně jednoho po druhém. Nevím, zda-li mi teď úplně rozumíte.
 
Zdravím Vás, ano to je běžné, že pokud některý exekutor ví, že se srážkami z příjmů je až na druhém či třetím místě, tak vydá neprodleně exekuční příkaz na jiný způsob provedení exekuce (např. exekuci zabavením movitých věci povinného) a bude doufat, že s tímto exekučním příkazem (zabavením movitých věcí povinného) bude první a bude moci tedy provádět exekuci dle tohoto exekučního příkazu, tedy zabavovat movité věci povinného. Stejné je to, i u ostatních způsobů provedení exekuce na majetek povinného, tj. přikázáním pohledávky z účtu povinného, přikázáním jiné pohledávky, …