Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.031

Exekutor odmítl účtenky na věci pronajímatelky bytu - je to v pořádku?

Odesláno: 
Otevřeno 1558 x
3 odpovědi
 
Dobrý den,
bydlím v podnájmu, mám exekuci, dnes 1.10.2015 u mne byl exekutor, chtěl zabavit věci i v majetku majitelky. Účtenky neuznal - nebylo na nich kdo zboží koupil. Je jeho postup správný?
Děkuji Vláďa.
 
Zdravím Vás, majitelka věci bude muset podat do 30 dní ode dne, kdy se o zabavení svých věcí dozvěděla návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu dle ust. § 68 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.). Tento návrh je nutné podat k exekutorovi, kteří tyto věci zabavili. K tomuto návrhu je nutné doložit veškeré doklady, které prokazují, že vlastníkem zabavených věcí nejste Vy, ale majitelka bytu, tedy osoba odlišná od povinného. Těmito doklady jsou zejména faktury, dodací listy, záruční listy, smlouvy (kupní, darovací, nájemní) a další listiny, z nichž jasně vyplývá, že zabavené věci jsou ve vlastnictví majitelky bytu.
Pokud byly zabaveny i věci, které lze podřadit pod pojem obvyklé vybavení domácnosti lze argumentovat i dikcí ust. § 322 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Věci, které jsou upraveny v ust. § 321 a § 322 občanského soudního řádu totiž nemůžou být zabaveny ani povinnému natož třetí osobě. Pokud by tedy byly zabaveny věci, které jsou uvedeny v těchto ustanovení argumentujte i tímto způsobem.
Je obvyklé, že vykonavatelé doklady ukázané povinnými, které mají prokázat vlastnické právo třetí osoby k zabavovaným věcem příliš často neuznávají a věc raději zabaví a následně čekají, zda vlastník věcí podá návrh na vyškrtnutí věcí ze soupisu či nikoli.
 
Děkuji za odpobeď, vykonavatel naštěstí nic neodnesl dal mi čas na zaplacení do několika dní. Majitelka bytu mě vyhodila, musel jsem ze z její adresy odlásit, takže už tam nebydlím. Změnu nahlásím exekutorovi, může ještě obtěžovat paní u které jsem bydlel, kdyš už tam nebydlím a jsem odhlášenej?
 
Zdravím Vás, pokud dluh nezaplatíte a majitelka bytu a věcí nepodá včas návrh na vyškrtnutí zabavených věcí ze soupisu, tak vykonavatelé přijedou na tuto adresu pro zabavené věci, a to nezávisle na tom, zda na této adrese budete bydlet či nikoli.
Pokud však nechcete, aby majitelka bytu byla nadále obtěžována vykonavateli bude nutné nahlásit změnu Vaší adresy vykonavatelům a příslušnému soudnímu exekutorovi co nejdříve.