Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.091

Exekuce na manžela a obstavení účtu manželky - jak požádat o odblokování účtu nedlužícího z manželů?

Odesláno: 
Otevřeno 2394 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
jsem v nesnázích. Manžel je v exekuci, nyní exekutor zmrazil i můj účet - a to i přesto, že máme právně rozdělené (a soudně potvrzené) společné jmění manželů SJM. Já mám na svém účtu půjčku a pravidelně potřebuji z tohoto účtu posílat splátky, jinak se dostanu do dalších problémů. Ale exekutora to nezajímá.
Co mám dělat?
 
Zdravím Vás, odpovězte mi na otázku, zda vymáhaná pohledávka vznikla ještě v době, kdy jste neměli rozdělené SJM, pokud tomu tak je, tak exekutor by měl právo v krajním případě tuto pohledávku vymáhat i exekučním příkazem na přikázání pohledávky z účtu manžela povinného, a to v souladu s novelizovaným zněním ust. § 262 občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). To však platí, za předpokladu, že tuto pohledávku není možné vymáhat přímo z účtu povinného. Dále bych zkusila argumentovat i omezeními v exekučním postihu manželů povinných v souladu s nálezem Ústavního soudu Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015, který byl dne 14.5.2015 vyhlášen ve Sbírce zákonů. Tento nález totiž exekuční postih manžela povinného výrazně omezuje. Pokud vymáhaná pohledávka vznikla již v době, kdy jste měli rozdělené SJM, nemá exekutor právo tuto pohledávku vymáhat z Vašeho účtu. V tomto případě bych podala návrh na zastavení exekuce v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). K tomuto návrhu bych přiložila úředně ověřenou kopii dohody o rozdělení SJM.
Proto bych se pokusila opětovně dohodnout s exekutorem, na podmínkách za kterých by byl ochoten Váš účet odblokovat.
Dále můžete jít do banky a v souladu s ust. § 304b občanského soudního řádu požádat o výplatu nezabavitelné částky, což je dvojnásobek životního minima, tj. cca 6.800,- Kč. Tato částka by Vám měla být bankou vyplacena. Dále se zkuste dohodnout se zaměstnavatelem nebo plátcem příjmu na tom, aby Vám mzdu, plat či jiné příjmy vyplácel buď v hotovosti nebo poštovní poukázkou.
Dalším řešením by pro Vás byl společný insolvenční návrh manželů na povolení oddlužení. Okamžikem zahájení insolvenčního řízení nelze provádět exekuci. Pro podrobnosti ohledně insolvence se prosím obraťte na kolegy, kteří mají v poradně insolvence na starosti. Já bych se zde měla zabývat výhradně exekucemi.
 
Bohužel to nedokážu zjistit, jestli vymáhaná pohledávka vznikla ještě v době, kdy jsme neměli rozdělené SJM nebo ne, protože jsem včera volala exekutorovi a jeho asistentka mi sdělila, že pan exekutor hovory od veřejnosti nepřijímá a že mám vše poslat písemně. Takže nyní ani netuším, co mu mám vlastně poslat, protože pokud pohledávka manžela vznikla před rozdělením SJM, tak bych mu zřejmě měla poslat úplně jiný papír než ten, jenž bych posílala, kdyby pohledávka vznikla až po rozdělení…
 
Zdravím Vás, pokud si nejste jista, zda daná pohledávka vznikla před nebo po rozdělení SJM podejte návrh na zastavení exekuce dle ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.) a argumentovala bych i omezeními vyplývajícími z nálezu Ústavního soudu Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2014, který byl dne 14.5.2015 vyhlášen ve Sbírce zákonů. Od tohoto dne, tj. od 14.5.2015 totiž platí veškeré omezení uvedena v nálezu Ústavního soudu.
Dále k návrhu doložte i úředně ověřenou kopii smlouvu o vypořádání SJM. Dále bude nutné čekat jak bude tento návrh na zastavení exekuce posouzen.
Do banky však můžete klidně jít a o výplatu nezabavitelné částky v souladu s ust. § 304b občanského soudního řádu požádat.
 
Ono je to složitější, protože nezabavitelná částka spadla do vybraného kontokorentu -10 000 kč : ) Takže mi v bance řekli, že nemám nárok vůbec na nic a ani se ze zmraženého účtu neodeslala splátka úvěru, což předpokládám, že brzy ponese další následky. Nicméně tím už vás nebudu zatěžovat. Strašně moc vám děkuji a jdu to dát do kopy. DÍKY DÍKY!!!
 
Zdravím Vás, pokud jste si vybral (a) kontokorent ve výši 10.000,- Kč, tak má bohužel banka pravdu, protože tato částka je již zahrnuta v onom kontokorentu, který byl vybrán. Ještě je otázkou, kdy byl bance doručen exekuční příkaz a kdy byl vybrán kontokorent.
Nicméně Vám přeji hodně štěstí a pevné nervy. Dalším řešením by mohl být i insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení oddlužení. Tímto byste dosáhl (a) odkladu exekuce, neboť v okamžiku zahájení insolvenčního řízení nelze exekuci jedním ze způsobů provedení exekuce vykonat. Exekutor však může provádět lustraci majetkových poměrů povinného, může vydávat exekuční příkazy, ale nesmí fakticky přikročit k vlastní exekuci.