Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.355

Dluh před uzavřením manželství je vymáhán z účtu nedlužícího manžela - je to v pořádku?

Odesláno: 
Otevřeno 1253 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
mému manželovi byly zablokovány veškeré prostředky na jeho účtu Exekučními příkazy vydanými v roce 2012, tedy dva roky před uzavřením manželství. Exekutor (JUDr. Vrána) tento postup odůvodnil novelou Exekutorkého zákona ze září 2015, který mu údajně umožňuje postihnout majetek v SJM i pro dluh vzniklý před manželstvím jednoho z manželů.
Je tento postup exekutora možný a správný? Jakým způsobem se může manžel bránit.
Děkuji
 
Zdravím Vás, ono novelizované znění, kterého se exekutor v této věci dovolává je toto:
Dle § 262b odst. 2 o. s. ř. a § 42 odst. 4 e. ř. jde-li o vydobytí dluhu, který patří do společného jmění manželů, nebo dluhu povinného, pro který lze vydat exekuční příkaz na majetek ve společném jmění manželů, lze vést exekuci i přikázáním pohledávky z účtu manžela povinného u peněžního ústavu. Ovšem pouze tehdy, nepostačuje-li k uhrazení vymáhané peněžité pohledávky, jejího příslušenství, nákladů oprávněného a nákladů exekuce provedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného u peněžního ústavu.
Pokud tento dluh vznikl před uzavřením manželství nejedná se dle mého názoru o dluh v SJM, neboť SJM vzniká až uzavřením manželství. Proto bude nutné k návrhu na zastavení exekuce doložit i ověřenou kopii oddacího listu. Toto je můj právní názor, exekutoři jej budou mít pochopitelně jiný.