Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.914

Exekuce a placení znevýhodněným věřitelům

Odesláno: 
Otevřeno 1297 x
5 odpovědí
 
Dobrý den,
rad bych se prosím zeptal na placení exekucí. Exekucí je celkem 6, pochází z podnikání a jsou avalované směnkou na rodné číslo, RČ. Je to již z let 2010-2015. Během této doby mě byla nařízena exekuce na dlužné výživné a běžné. Exekutor v místě bydliště - vykonavatel - soupis majetku. Dlužné jsme vše zaplatil. A teď jsou další exekuce.
Vztahuje se také "znevýhodněné veřitele" abych se dostal do zbytečných potíží. Neznám jasně a úplně právo co, komu, kolik % platit?
Vzhledem k výši mého příjmu, výživnému a dalším vyživovacím povinnostem mě zaměstnavatel nic nestrhává. Ale jsem stále pod tlakem exekutor o placení. A nemám z čeho platit.
Děkuji.
 
Zdravím Vás, mám za to, že ve Vašem případě je jediným řešením insolvence, a to oddlužení plněním splátkového kalendáře. Návrh na povolení oddlužení je upraven v ust. § 389 a násl. zákona č. 182/2006 Sb. , o úpadku a způsobech jeho řešení (insolvenční zákon), dále jen IZ. Mějte na paměti však i úpravu obsaženou v ust. § 103 a § 104 IZ, která obsahují obsahové náležitosti insolvenčního návrhu a zejména jeho příloh. Podmínkou však je, že musíte uspokojit pohledávky svých nezajištěné věřitelů alespoň v zákonem požadované míře 30% jejich přihlášených pohledávek.
Zajištenou pohledávkou je např. hypotéka, dále pak pohledávka pro jejíž vymožení bylo exekutorem vydáno exekutorské zástavní právo, a dále též i pohledávka zajištěná zástavní smlouvou k věci movité. Ostatní pohledávky jsou nezajištěné.
Pokud máte malé příjmy můžete si je pro účely oddlužení navýšit, a to tak, že uzavřete darovací smlouvu nebo smlouvu o důchodu, ve které se Vám dárce nebo poskytovatel důchodu zaváže, že Vám bude po dobu 60 měsíců pravidelně hradit určitou finanční částku v rámci Vašeho oddlužení. Podpisy obou smluvních stran však musí být úředně ověřeny. Dárce však musí plnit dle této smlouvy, neboť v opačném případě by Vám i hrozilo zrušení oddlužení a prohlášení konkursu. Zahájením insolvenčního řízení se totiž přerušují exekuce. Resp. exekutor může vydávat jednotlivé exekuční příkazy, může si zjišťovat Vaše majetkové poměry, exekuci však fakticky nesmí provádět, neboť insolvence má přednost před exekucemi.
Pokud máte pevné nervy zkuste k jednotlivým exekutorům podávat návrhy na zastavení exekuce pro nemajetnost povinného v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu (zákon č. 99/1963 Sb.). Dále již budete muset vyčkat jak exekutor, potažmo soud o těchto návrzích na zastavení jednotlivých exekucí rozhodne.
 
Velmi Vám děkuji za odpověd, varinta insolvence zatím není možná, nesplnuji podmínky.

Mám tedy nějak - návrhy - reagovat exekutorům. A co platit co když nemám z čeho…
 
Zdravím Vás, mám za to, že bude namístě podávat k jednotlivým exekutorům návrhy na zastavení exekuce pro nemajetnost povinného v souladu s ust. § 55 exekučního řádu ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. e) občanského soudního řádu a čekat jak bude o těchto návrzích rozhodnuto.
Pokud nemáte z čeho platit, tak platit ani nemůžete, nebo jen minimální částky, které byste zasílám všem exekutorům u nichž máte vedené exekuce.
 
Děkuji za informace a rady.
Mam prosim poslední, návrhy na zastaveni se podávají na příslušný soud, který vydal-rozhodl o exekuci?
A mam i rozhodčí soud, tam take?
 
Zdravím Vás, návrh na zastavení exekuce se podávají vždy k exekutorům, kteří jednotlivé exekuce vedou, resp. jsou pověřeni k provádění jednotlivých exekucí. Pokud o návrhu nerozhodne do 15 dní ode dne podání exekutor, bude o něm rozhodovat exekuční soud, a to poté, kdy mu exekutor postoupí spisový materiál. Takže Vy jednotlivé návrhy podávejte vždy jen k exekutorům.