Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.553.438

Exekuce v insolvenci - může exekutor zablokovat účet nebo zabavit věci dlužníkovi se schváleným oddlužením?

Odesláno: 
Otevřeno 3248 x
7 odpovědí
 
Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat. Má soudní exekutor právo vydat exekuční příkaz a tím zablokovat bankovní účet, i když je dotyčná osoba vedena v insolvenčním rejstříku a má schváleno povolení oddlužení?
03/2010 jsem podal insolvenční návrh spojený s návrhem na povolení oddlužení. Bylo zahájeno insolvenční řízení a Krajský soud rozhodl o mém úpadku a povolil mi oddlužení. V Červenci 2010 schválil insolvenční soud mé oddlužení plněním splátkového kalendáře.
Dne 10.8.2015 vydal Krajský soud usnesení o splnění oddlužení a osvobození dlužníka od placení pohledávek zahrnutých do oddlužení v rozsahu, v němž dosud nebyly uspokojeny. Právní moc je v insolvenční rejstříku k datu 26.8.2015, ale fyzicky byla vyznačena až 15.9.2015 což je dohledatelné u krajského soudu. A zde je můj problém.
Dne 15.9.2015 jsem obdržel doporučenou poštou od exekutorského úřadu usnesení o pokračování exekuce (byla součástí insolvenčního návrhu) datované ke dni 27.7.2015. Zároveň s tímto mi byl doručen exekuční příkaz - provedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu u peněžního ústavu, datovaný k 8.9.2015!
Dle mého názoru se jednalo o nezákonný postup soudního exekutora, jelikož insolvenční řízení, v době rozhodnutí exekutora o pokračování exekuce, nadále probíhalo a exekuční příkaz byl vydán 8.9.2015 tedy v době kdy již bylo pravomocné usnesení o splnění oddlužení spojené s osvobozením od placení pohledávek zahrnutých do oddlužení v rozsahu, v němž dosud nebyly uspokojeny! Jel jsem na dotyčný exekutorský úřad a žádal vysvětlení. Zaměstnanec, který se mi ani nepředstavil (arogance moci na tomto úřadě vládne měrou nezměrnou, ve smyslu my jsme nadlidé vy dlužníci jste lůza), mi řekl že jde o zákonný postup. Jakmile zjistil, že jsem v insolvenci trochu obrátil a ujišťoval mne, že usnesení neznamená pokračování v exekuci a exekuční příkaz neslouží k zablokování mého účtu i když je to v něm jasně napsané, ale k nějaké jejich identifikaci dlužné částky, a že nebudu nikde nic platit! Úřad jsem opustil a šel jsem do své banky kde jsem se zeptal zda nemám zablokovaný účet. Ten zablokovaný v té době ještě nebyl, ale jakmile banka obdrží exekuční příkaz, který jsem jim ukázal, okamžitě k jeho obstavení dojde. Bance jsem dal kopii usnesení o splnění oddlužení. (Ale to mi zde nepomohlo a účet mi byl potom zablokován)
S tímto zjištěním jsem se vrátil na exekutorský úřad. Zaměstnanec úřadu si mě hned zavolal a zdělil mi že exekuce pokračuje a exekuční příkaz znamená obstavení účtu. Na můj dotaz proč před 20 minutami mi tvrdil opak se mi nedostalo odpovědi. Ale jelikož mám splněno oddlužení mám si hned zažádat o zastavení exekuce. Oni to posoudí, zašlou návrh věřiteli (účastník insolvenčního řízení) a ten pokud s návrhem bude souhlasit, tak oni exekuci ukončí. A za cca 4 týdny mi účet oddblokují!
Návrh jsem tam tedy napsal na list papíru. Dne 16.9.2015 jsem návrh napsal znovu a i s kopií o usnesení oddlužení poslal doporučeně znovu.
Je postup exekutorského úřadu zákonný? Blokace účtu mi způsobí nemalé problémy. Zvažuji napsání stížnosti na exekutorskou komoru, ale napřed chci vědět jestli to má smysl.
Předem děkuji za Vaše vyjádření k mému dotazu.
 
Zdravím Vás, k Vašemu dotazu se Vás musím nejdříve zeptat i já. První otázka: Byl oprávněný, v jehož prospěch je exekučně vymáhána pohledávka přihlášen do insolvence? Druhá otázka: Byl exekutor s pohledávkou na náklady exekuce přihlášen do insolvenčního řízení, nebo tuto pohledávku v insolvenčním řízení uplatnil. Třetí dotaz: Vznikl tento dluh, pro který byla pohledávka exekučně vymáhána před podáním insolvenčního návrhu?
Pokud by dluh, který byl vymáhán v rámci exekuce o které se tu zmiňujete vznikl před podáním insolvenčního návrhu, a tato exekuce byla nařízena před podáním insolvenčního návrhu, tak se na tuto pohledávku vztahuje usnesení Krajského soudu o splnění oddlužení a osvobození od placení pohledávek, protože jak exekutor mohl náklady exekuce uplatnit přihláškou pohledávky do insolvenčního řízení, tak mohl svoji pohledávku, která je exekučně vymáhána do insolvenčního řízení uplatnit i věřitel, tedy oprávněný. V tomto případě by tedy exekutor postupoval v rozporu se zákonem. Navíc usnesení o splnění oddlužení, kterým se insolvenční řízení končí nabylo právní moci 26.8.2015. Toto datum je tedy rozhodující pro Vás. Datum, kdy byla právní moc na dané rozhodnutí vyznačena, nemá na nic vliv.
Je případ ve kterém by se dal postup exekutora pochopit, a to tehdy pokud by v rámci exekutora vymáhal náklady exekuce, o kterých rozhodl po právní moci usnesení o splnění oddlužení. V tomto případě by se tedy jednalo o pohledávku od jejíhož placení nejste osvobozen a měl byste ji tedy uhradit.
Nicméně návrh na zastavení exekuce bych podala, a to v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a počkejte jak bude tento návrh posouzen. Pokud se jedná o náklady exekuce po schválení oddlužení, i tak bych podal návrh na zastavení exekuce dle výše zmíněných ustanovení a k návrhům bych vždy ořiložila úředně ověřenou kopii rozhodnutí o splnění oddlužení a osvobouzení od placení pohledávek s doložkou právní moci. V tomto případě bych rovněž argumentovala i rozporem s dobrými mravy, který bych zdůvodnila tak, že je pravdou, že jste se spíše vlastní vinou dostal do dluhů (dluhové pasti), ale tuto situaci jste řešil za pomocí insolvenčního řízení, splnil jste oddlužení, byl osvobozen od placení pohledávek a exekutor jen čekal na ukončení insolvenčního řízení, aby si po právní moci mohl vyčíslit své náklady, a to proto, aby se na toto rozhodnutí nevztahovala osvobození od placení pohledávek nepřihlášených do insolvence. Nicméně zde je otázkou jak bude tento návrh posouzen, je totiž možné, že toto budete muset nakonec uhradit.
 
Také zdravím.
K vašim dotazům :
K prvnímu dotazu - ano oprávněný byl přihlášen do insolvenčního řízení.
Ke druhému dotazu - exekutor se s pohledávkou na náklady exekuce do insolvenčího řízení nepřihlásil.
Ke třetímu dotazu - ano dluh, ke kterému se vztahuje usnesení o pokračujícím řízení vznikl před zahájením insolvenčního řízení.
V usnesení, které mi bylo doručeno od exekutorského úřadu je napsáno : Soudní exekutor … se sídlem … pověřený provedením exekuce na základě usnesení, které vydal Okresní soud … dne 31.8.2009 … , kterým byla nařízena exekuce podle pravomocných a vykonatelných rozhodnutí : pohledávky oprávněného CETELEM … k uspokojení povinnému : má osoba … v částce … s příslušenstvím, jakož i nákladů exekuce, jejichž výše se určuje zvláštním rozhodnutím, rozhodl takto : Na straně zaniklého bude v řízení nadále pokračováno s BNP Paribas. Pak je tam odůvodnění že došlo k fůzi atd. Tohle je datováno k 27.7.2015.
V exekučním příkazu k tomuto pokračujícímu řízení, soudní exekutor rozhodl o provedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu u peněžního ústavu povinného.
V tomhle příkazu jsou vyčísleny pouze náklady nalézacího řízení, náklady exekuce a úrok ke dni 8.9.2015 kdy byl tento příkaz vystaven.
Jestli je tohle případ jak Vy píšete, že je možné exekutora pochopit a je v právu náklady exekuce vymáhat vymáhat, tak budu zděšen!
Insolvenční řízení začalo v březnu 2010 a jak věřitel, tak i exekutor v něm byl mnou přiznán. Ještě než jsem podal návrh na insolvenci jsem s exekutorem komunikoval a také jsem mu i nějakou částku zaplatil. Silně pochybuji, že z této částky něco převedl věřiteli, ale nechal si ji na náklady exekuce (čistě můj dojem, možná se pletu).
A jestli soudní exekutor čekal až na pravomocné schválení oddlužení a pak vyčíslil náklady exekuce, které po mě teď požaduje (vlastně uschované v pokračujícím řízení) je dle mne proti insolvenčnímu zákonu. Nijak mě na tyto náklady během cca. 5 let neupozornil a měl jasnou možnost se do insolvenčního řízení přihlásit, ale neučinil tak.
Předem děkuji za Vaše rychlé vyjádření.
 
Zdravím Vás, pokud je pravda to co zde píšete, tak by exekutor po Vás již neměl nic vymáhat. protože i náklady exekuce měl o mohl přihlásit do insolvenčního řízení a exekuce by tedy měla být zastavena podle ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu, protože povinný nemůže být postihován, za to, že soudní exekutor pohledávku na náhradu nákladů exekuce řádně a včas nepřihlásil do insolvenčního řízení.
Víte, dle exekučního řádu se exekuce nezastaví dříve než budou uhrazeny náklady exekuce. V tomto případě to však neplatní, protože insolvenční řízení má přednost před řízením exekučním a tato pohledávka exekutora mohla být uspokojena v rámci pobíhajícího řízení insolvenčního, takže jste v právu Vy.
Nicméně exekutoři mají občas tendenci vykládat si zákony po svém a to je pak těžké pořízení. Vám radím klid a pevné nervy při jednání s exekutorem a soudy.
 
Děkuji Vám za odpověď i za radu.
Ano všechna moje tvrzení jsou pravdivá!!! Nemám důvod si nic vymýšlet.
 
Zdravím Vás, od toho jsme tady, abychom pomáhali. Nemyslela jsem to tak, že byste si vymýšlel. My zde radíme bez znalosti podkladů a proto si informace jednotlivými tazateli sdělované nemůžeme ověřit. Je tedy zcela na odpovědnosti tazatele, zda uvede pravdu či nikoli, a proto musí v případě nepravdy počítat i s následky, tzn. například i s jinou radou, která by v případě, kdy by sdělil pravdu mohla být poskytnuta jinak. Z praxe vím, že lidé nesdělí vše, což má vliv i na poskytnutou právní pomoc, v advokátní kanceláři se advokát klienta doptá, ale zde se musí spoléhat pouze na svědomí tazatele.
Dále můžete zkusit o této věci informovat i insolvenční soud, třeba Vám zde poradí jak postupovat. Kdybyste cokoli potřeboval můžete se na nás obrátit.
 
Zdravím Vás a navazuji tímto na poslední větu ve Vaší předchozí odpovědi.
Exekuční příkaz na obstavení účtu byl exekutorem zrušen! Ale nevím jestli tímto byla zastavena i exekuce!
Jelikož jak jsem zjistil, tak pohledávka, na kterou se vztahuje rozhodnutí o osvobození dlužníka od placení, vydané podle § 414 odst. 1 insolvenčního zákona, v neuhrazeném rozsahu nezaniká, ale má povahu naturální obligace a nelze ji tedy vymáhat. (tohle mi napsala exekutorská komora na můj e-mailový dotaz k mému problému)
Což by teoreticky mohlo znamenat, že nelze exekuci ukončit (nějaká ta naturální obligace tam je). A ta může jako probíhající, být v registru exekucí vedená do nekonečna (čistě můj dojem, nevím jak je to v praxi). ! Logické dle mne je, co už nemůžu vymoci ukončím. Jde mi o to, že za 5 let budu smazán z insolvenčního rejstříku, a když budu chtít třeba hypotéku tak mi ji zamítnou kvůli stále probíhající exekuci.
Jak je to tedy správně? Znamená zrušení exekučního příkazu zároveň i zastavení exekuce? Ptám se Vás, jelikož s nadlidmi z exekutorského úřadu Přerov se nedá rozumně mluvit. Ti mi neustále tvrdí, že postupují podle zákona. (avizovanou stížnost na úřad exekutorské komoře jsem ještě nepodal)
Díky moc za objasnění.
 
Zdravím Vás, mám za to, že byl-li exekuční příkaz zrušen, můžete si oddechnout. Je-li neuhrazená část pohledávky naturální obligací, tak to znamená to, že věřitel tuto část pohledávky (naturální obligaci) po Vás nemůže vymáhat soudně ani exekučně. Nicméně tato pohledávka skutečně nezaniká, existuje dále, ale je zcela nevymahatelná, zde tedy záleží na dlužníkovi, zda bude věřiteli dobrovolně hradit i tuto část pohledávky či nikoli. Do úhrady naturální obligace byste neměl být nucen. Naturální obligací je i promlčená pohledávka, která je u soudu v případě námitky promlčení nevymahatelná, ale existuje dále a je zcela na dlužníkovi, zda tuto pohledávku věřiteli dobrovolně uhradí či nikoli.
Mám za to, že i tato exekuce by měla být zastavena, a to z důvodu její úhrady v rámci insolvenčního řízení. Mám za to, že by Vám mělo dojít usnesení o zastavení exekuce a poté budete muset počkat 5 let od právní moci usnesení o zastavení exekuce až si budete moci požádat například o hypotéku. Doufám, že jsem Vám tuto věc trochu objasnila, kdyby ne tak se prosím doptejte.