Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.555.053

Exekuce sociálních dávek

Odesláno: 
Otevřeno 1346 x
1 odpověď
 
Prosím teď mi zase přišla exekuce od pana Smékala, že jsem nezaplatil jednu úhradu UPC v roce 2009 542 Kč. Až teď mě přišla exekuce - v roce 2015 a částka se vyšplhala na 13.300 Kč. Je to teď tak právně možné. Jsem na dávkách a chce abych mu to splácel. Je to nehoráznost z 542 Kč na 13.300 Kč. Co mám dělat?
Děkuji.
 
Zdravím Vás, bylo Vám doručeno rozhodnutí, na jehož základě je tato pohledávka exekučně vymáhána? Pokud ne, bylo by to důvodem pro zastavení exekuce v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. a) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.), a to proto, že Vám exekuční titul nebyl do dnešního dne řádně doručen, proto není vykonatelný a nemohl tedy nabýt ani právní moci.
Další otázkou na kterou si budete muset odpovědět sám, je, zda jste si řádně a včas přebíral poštu. Bude-li podán návrh na zastavení exekuce a soud zjistí, že jste si zásilku s písemností nepřevzal a že Vám tedy tato písemnost byla řádně doručena, bude Váš návrh na zastavení exekuce zamítnut.
Celková částka se vždy velice navýší zejména v případě takto malých částek, protože se navýší jednak o soudní poplatek, dále o právní zastoupení protistrany v řízení před soudem + DPH, pokud je advokát protistrany plátcem DPH (což většinou tomu tak je), dále též i o právní zastoupení oprávněného v rámci exekuce, a dále též stále nabíhají úroky z prodlení, které se za léta vyšplhají na slušnou částku. Dalším řešením by eventuálně byla i částečná úhrada pohledávky a žádost adresovaná oprávněnému o prominutí úroku z prodlení. Tuto žádost bych však v kopii zaslala na vědomí i exekutorovi, aby o ní věděl a v případě, že by Vám oprávněný vyhověl, tuto částku po Vás exekutor dále nevymáhal a exekuci v této částce na návrh oprávněného částečně zastavil.