Počet stránek ve webu: 43.166


V této části poradny jsou přijímány dotazy týkající se výkonu/průběhu exekuce a insolvence
.

Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv exekuční poradny: 8.554.812

Dluh před manželstvím a exekuce na nedlužícího manžela - může to exekutor udělat a zablokovat účet v bance?

Odesláno: 
Otevřeno 1996 x
3 odpovědi
 
Dobrý večer,
22.9.2015 jsem se přihlásil na svůj druhý účet a zjistil jsem že jej mám zablokovaný z důvodu exekuce. Tato je vedena na manželku. Exekuce i dluh vznikl v době před manželstvím. Tudíž exekutor neměl právo můj účet postihnout. Nemám podklady k tomu jaký soud vydal rozhodnutí mám pouze jednaci číslo exekuce, ale manželka ví o co se jedná. Jak mám prosím postupovat aby mi exekutor nezablokoval ostatní účty a co nejdříve odblokoval tento a vrátil prostředky jež z nej strhl? Můžete mi vložit vzor žádosti nebo stačí tuto skutečnost jen sdělit exekutorovi telefonicky? Mnohokrat děkuji za odpověď.
 
Zdravím Vás, podle spisové značky lze zjistit, který exekutor tento exekuční příkaz vydal. Spisová značka má tento tvar např. 001 EX 123/2015. Číslo exekutora je ihned na začátku, v tomto případě tedy 001. Následně exekutora vyhledáte na stránkách http://www.ekcr.cz, to jsou stránky Exekutorské komory ČR. Na těchto stránkách se zaměřte na levou stranu, kde rozbalte odkaz seznamy a pod odkaz seznam exekutorů, zde se podíváte, který exekutor má číslo uvedené před písmeny EX nebo toto číslo zadáte přímo do vyhledávací lišty nahoře, kde bude uvedeno číslo exekutora. Takto zjistíte číslo exekutora.
K tomuto exekutorovi následně podejte písemný návrh na zastavení exekuce co do způsobu provedení exekuce přikázáním pohledávky z účtů manžela povinného v souladu s ust. § 55 exekučního řádu (zákon 120/2001 Sb.) ve spojení s ust. § 268 odst. 1 písm. h) občanského soudního řádu (zákon 99/1963 Sb.). Exekuci přikázáním pohledávky z účtu manžela povinného pro dluhy jeho druhého manžela zakazuje od 14.5.2015 nález Ústavního soudu pod sp. zn. Pl. ÚS 1/14 ze dne 31.3.2015 a tyto exekuční příkazy by tedy měli exekutoři sami rušit pro jejich rozpor se zákonem, a to od 14.5.2015.
Ano, můžete zkusit exekutorovi i zavolat a doufat, že Vám vyhoví, nicméně mám za to, že bude nakonec nutné podat návrh na zastavení exekuce.
Ohledně Vašich zablokovaných účtů uvádím, že bude nejlepší, abyste i s Vaší manželkou zašel na pobočku banky u které máte veden zablokovaný účet a v souladu s ust. § 304b občanského soudního řádu požádal o výplatu nezabavitelné částky ve výši dvojnásobku životního minima, tj. cca 6.800,- Kč. Tato částka by Vám měla být bankou vyplacena. Pokud se tak již nestalo dříve.
 
Dobrý den,

Děkuji za odpověď s exekutorem jsem se bavila po telefonu a ten mi oznámil že na základě novely platné od 1.7.2015 lze postihnout účet manžela i pro dluhy vzniklé před manželstvím. Takže netuším kde je pravda.
 
Zdravím Vás, ono novelizované znění, kterého se exekutor v této věci dovolává je toto:
Dle § 262b odst. 2 o. s. ř. a § 42 odst. 4 e. ř. jde-li o vydobytí dluhu, který patří do společného jmění manželů, nebo dluhu povinného, pro který lze vydat exekuční příkaz na majetek ve společném jmění manželů, lze vést exekuci i přikázáním pohledávky z účtu manžela povinného u peněžního ústavu. Ovšem pouze tehdy, nepostačuje-li k uhrazení vymáhané peněžité pohledávky, jejího příslušenství, nákladů oprávněného a nákladů exekuce provedení exekuce přikázáním pohledávky z účtu povinného u peněžního ústavu.
Pokud tento dluh vznikl před uzavřením manželství nejedná se dle mého názoru o dluh v SJM, neboť SJM vzniká až uzavřením manželství. Proto bude nutné k návrhu na zastavení exekuce doložit i ověřenou kopii oddacího listu. Toto je můj právní názor, exekutoři jej budou mít pochopitelně jiný.